Τα “παλιά χαρτιά” του Λεωνίδα Μαλένη

Έφυγε χτες από τη ζωή ο Λεωνίδας Μαλένης (1937-2022) από τους πιο σημαντικούς δημοσιογράφους της “γενιάς του αγώνα”, που εμφανίστηκαν στα κυπριακά γράμματα στα χρόνια του Αγώνα της ΕΟΚΑ. Ο Μαλένης, αποτραβηγμένος από τα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια είναι γνωστός κυρίως για τους στίχους του “Χρυσοπράσινου φύλλου” που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Πέρα από αυτούς, όμως, δούλεψε για πολλές δεκαετίες στο ΡΙΚ ΄(ραδιόφωνο και τηλεόραση) από τα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη συνέχεια και στην ιδιωτική τηλεόραση.

Η πρώτη του εμφάνιση στην κυπριακή δημοσιογραφία έγινε στα είκοσί του χρόνια στο “Έθνος” το 1957, μιαν από τις μεγαλύτερες, τότε, εφημερίδες του τόπου και ένα από τα μεγάλα δημοσιογραφικά σχολεία για τους δημοσιογράφους μας. Σχεδόν ταυτόχρονα, τον Αύγουστο του 1957 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το σπουδαίο δεκαπενθήμερο περιοδικό του Τσαρλς Φόλευ, “Τάιμς οφ Σάιπρους”, το τόσο σημαντικό για την εσωτερική προβολή του Αγώνα της ΕΟΚΑ. Το όνομά του φιγουράρει, μαζί με την νεαρή Κύπρια δημοσιογράφο Μαρούλα Βιολάρη δίπλα από καταξιωμένα ονόματα, όπως του Κύπρου Χρυσάνθη, του Κώστα Μόντη, του Άντη Περνάρη, του Νέαρχου Κληρίδη, του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου, κ.ά. Ο Μαλένης δημοσίευε στο “Τάιμς οφ Σάιπρους” διηγήματα, βιβλιοκριτική, γενικότερα λογοτεχνικές σελίδες.

Μια από τις πρώτες του συνεργασίες, στο τεύχος 7 του περιοδικού (15 Σεπτεμβρίου 1957) αναδημοσιεύω εδώ στη μνήμη του. Είναι το χρονογράφημα “Κόντρα στον χρόνο”, για τη σημασία των παλιών, κιτρινισμένων χαρτιών, και κατ’ επέκταση του ρόλου των παλαιών πνευματικών δημιουργών και ειδικότερα των πρωτόλειών τους κειμένων της νεότητάς τους…

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s