Από τα βραβευθέντα κυπριακά βιβλία του 2021

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η τελετή απονομής των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2021. Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για εκδόσεις του έτους 2021 απονέμεται στη Μαρία Καντ (Καντωνίδου) για το έργο της Stanza (εκδόσεις Gutenberg). Είναι ένα νέο που θα γεμίσει με χαρά τους Λαπηθιώτες και ειδικότερα τη γενιά των τελευταίων μαθητών του Ελληνικού Γυμνασίου Λαπήθου, της δεκαετίας του 1970. Η Μαρία Καντωνίδου γεννήθηκε στη Λάπηθο και μεγάλωσε στο κέντρο της κωμόπολης, σε μια καταπράσινη γειτονιά που γέμιζε κυκλάμινα τέτοιαν εποχή. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η Stanza είναι η πρώτη της ποιητική συλλογή και πριν από λίγες ημέρες βραβεύτηκε στην Αθήνα με το βραβείο «Γιάννη Βαρβέρη» της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων.  Όπως αναφέρεται στο Σκεπτικό της βράβευσης: «Η συλλογή αποτελείται από πεζόμορφα στην πλειονότητά τους κείμενα, από τα οποία ωστόσο δεν λείπει ο ρυθμός και ο μουσικός βηματισμός. Πρόκειται για ποιήματα γεμάτα εξπρεσιονιστικές, συχνά υπερρεαλίζουσες παραστάσεις, αυτοαναφορικό βάθος, συνειρμούς και διακειμενικές παραπομπές σε άλλα ποιήματα και δημιουργούς. Η διάχυτη διάθεση θλίψης, ο κυρίαρχος συναισθηματικός τόνος της συλλογής, ισορροπεί σε πολλά ποιήματα με μιαν ανάλαφρη ειρωνεία. Τα ποιητικά κείμενα ταξινομούνται σε εφτά ενότητες, έχουν ως βασικά θέματα τον έρωτα, τον θάνατο, την περιπλάνηση, τη νοσταλγία, και συνομιλούν αρμονικά με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες (τις οποίες υπογράφει η ποιήτρια).»

Από τη Stanza της συγχωριανής και παλιάς μου γειτόνισσας στη Λάπηθο μεταφέρω δυο μικρά δείγματα της ποίησής της.

Τι φωνασκούν τα αγάλματα στην αγορά

Και τότε εσύ – για σένα μιλούσαμε πριν,

Τι φωνασκούν τα αγάλματα στην αγορά, να λες,

τι τα φτενά τους δόρατα, τι τα καλοθρεμμένα

ούτ’ ένας αίας καταγής, ούτ’ ένας τεύκρος κάτω,

τέτοιοι ψηλοί αστράγαλοι εμένα με λιγώνουν.

Στη γωνία ένας τουρίστας περιμένει το καράβι για το Πέραμα.

Στη στέρνα ένα σκυλί σαλιώνει το γυαλάκι στην πατούσα του.

Αμφότεροι καρτερικοί.

Αμφότεροι εναγωνίως.

μνήμη

Να ένα τόπι

είπε λάγνα στη μνήμη

το πρώτο σκαλί

ανέβηκε, κατέβηκε, ποιος ξέρει

Το εξώφυλλο της συλλογής της Μαρίας Καντ (Καντωνίδου)

Στην ίδια τελετή, όπου θα βραβευθεί στην κατηγορία Μυθιστόρημα ο Κώστας Λυμπουρής για το έργο του «Αθαλάσσα» (Ροδακιό) και στην κατηγορία Δοκίμιο / Μελέτη η Βασιλική Σελιώτη για το «Λογοτεχνία και τραύμα. Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία» (εκδόσεις Επίκεντρο), στη Λογοτεχνία για μικρά παιδιά βραβεύεται η Χρυσοθέμις Παπακωνσταντίνου για το έργο της «Ο παππούς μου είναι από… την Κυθρέα» (έκδοση Δήμου Κυθρέας). Η Χρυσόθεμις είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η βράβευσή της (και το θέμα του βιβλίου της) κάνει περήφανούς τους παλιούς της δασκάλους.

Μια άλλη κατηγορία βραβείων απονεμήθηκαν πριν δυο βδομάδες, από το περιοδικό Cyprus Review. Στην κατηγορία Ιστορία το βραβείο Stanley Kyriakides απονεμήθηκε στον Κωστή Κοκκινόφτα για το βιβλίο του «Κύπρος και 1821» (Κέντρο Μελετών Ιεράς Μονής Κύκκου). Και το βραβείο Νέου Ερευνητή στην Κωνσταντίνα Π. Κωνσταντίνου για το βιβλίο της «Ο Αντίκτυπος του ελληνικού Εμφυλίου στην Κύπρο. Οι πολιτικές, κοινωνικοοικονομικές, εκπαιδευτικές και αθλητικές πτυχές» (εκδόσεις Ρίζες). Πρόκειται για την έκδοση της διδακτορικής διατριβής της συγγραφέως που εγκρίθηκε πριν μερικά χρόνια από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου – η πρώτη μου διδάκτορας…  

Καλοτάξιδα να είναι όλα και καλοδιαβασμένα

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s