Έγινε προχθές Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2022, η επίσημη ανακοίνωση και η απονομή των βραβείων της Ακαδημίας Αθηνών για το 2022, σε εορταστικό κλίμα καθώς ήταν η πρώτη αντίστοιχη τελετή με την παρουσία κοινού μετά την πανδημία.

Σε μια χρονιά όπου το Χρυσό μετάλλιο της Ακαδημίας απονεμήθηκε «στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας (Στρατό Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία) για την επί σειρά ετών κατάσταση επαγρύπνησης, ετοιμότητας και επιχειρησιακών επεμβάσεων στην οποία βρίσκονται, αντιμετωπίζουσες με επιτυχία την έργω και λόγω παραβατική, προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, εξασφαλίζουσες την ακεραιότητα του εθνικού χώρου και την απρόσκοπτη ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Κράτους», βραβεύθηκαν και ορισμένοι εκλεκτοί ερευνητές και συγγραφείς με ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο, ή καλοί συνάδελφοι, ή αγαπημένοι φίλοι ή φίλες.
Ξεκινώ πρώτα με το βραβείο στον καθηγητή μου, Ιωάννη Κ. Χασιώτη. ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ. Του απονεμήθηκε «Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως», για «το νεοεκδοθέν περισπούδαστο έργο του με τίτλο «Ο Οδυσσέας στις θάλασσες του Νότου. Η ελληνική παρουσία στις υπερπόντιες κτήσεις της Ισπανίας (16ος – 17ος αι.)» (University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2022).» Ένα σημαντικό βιβλίο από έναν ακάματο ερευνητή και δάσκαλο που η κυκλοφορία και η βράβευσή του γεμίζει με χαρά και περηφάνια και τους πολυπληθείς μαθητές του.

Στη Β΄ τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών της Ακαδημίας, απονεμήθηκαν βραβεία και στα βιβλία:
Στην Ίλια Χατζηπαναγιώτη-Sangmeister, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, για το «Η “άδηλος” ιστορία του ιατροφιλόσοφου Ευστάθιου. Επιστήμη και νεωτερικές ιδέες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη του όψιμου Διαφωτισμού» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2021), Βραβείο Ελένης & Πάνου Ψημένου, για τη βράβευση δημοσιευμένου έργου, που θα αναφέρεται στην Νεοελληνική Ιστορία ή Φιλολογία από το 1669 μέχρι σήμερα.

Στην Ευφροσύνη Ριζοπούλου – Ηγουμενίδου, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, για το «Κατάστιχον Περιουσίας του Δραγουμάνου της Κύπρου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου, Συμβολή στην έρευνα του υλικού, κοινωνικού και πνευματικού βίου της Κύπρου κατά τον 18ο και τις αρχές του 19ου αιώνα» (Λευκωσία: Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης, 2020), Λυκούργειο Βραβείο, από τα έσοδα της δωρεάς Παν. Γραμματικάκη, για τη βράβευση πρωτότυπης, συνθετικής επιστημονικής μελέτης με θέμα από την Ιστορία του ελληνικού έθνους από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και στο Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου, για την έκδοση «Ἡ Ἱστορία ἔχει πρόσωπο. Μορφές τοῦ 1821 στήν Ἑλλάδα τοῦ Ὄθωνα ἀπὸ τὸν βέλγο διπλωμάτη Benjamin Mary» (δίγλωσση έκδοση, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο & Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου-Sylvia Ioannou Foundation, Αθήνα 2020, επιστημονική επιμέλεια Χαρίκλεια Γ. Δημακοπούλου), βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως.

Στην καλή φίλη Δήμητρα Στασινοπούλου, για το «1821. Η Ελληνική Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες Μολδαβίας & Βλαχίας. Στα βήματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη» (Ιδιωτική έκδοση, εκτός εμπορίου που διατίθεται δωρεάν, Bucharest, Romania, 2021), βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως.

Από τα άλλα βραβεία, στέκομαι στο βραβείο στον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο Νικόλαο Γαριλίδη, που υπηρέτησε πριν από χρόνια και στη Λευκωσία, με μακρινή κυπριακή καταγωγή, «για τις καίριες ενέργειές του για τον εντοπισμό και την κατάδειξη του επί της οδού Safia Zaghloul στην Αλεξάνδρεια ευρισκομένου ακινήτου, ανήκοντος στο κληροδότημα Ιωάννας & Παναγιώτη Αριστόφρονος, για την εν γένει συνεισφορά του στην ανεύρεση και τον εντοπισμό κρίσιμων εγγράφων που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα της Ακαδημίας Αθηνών επί των ακινήτων του κληροδοτήματος Αριστόφρονος, καθώς και για την αναζήτηση ακινήτων από άλλα κληροδοτήματα της Ακαδημίας Αθηνών στην Αίγυπτο», στο βραβείο Σπύρου Μοτσενίγου, στον Κύπριο συνθέτη Μάριο Ιωάννου Ηλία, Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στη βράβευση του περιοδικού «Τα Ιστορικά», που εκδίδεται από το 1983 και πρόσφατα κυκλοφόρησε το 75ο τεύχος του, και στην απονομή βραβείου στον ομότιμο καθηγητή Στέλιο Περράκη, του Παντείου Πανεπιστημίου, «για την υπερτριακονταετή ενεργό δράση του υπέρ της διδασκαλίας του Διεθνούς Δικαίου στη χώρα μας».
Και από τα βραβεία σε «ανωνύμους», ξεχωρίζει το βραβείο Αικατερίνης Π. Οικονόμου που απονέμεται σε γυναίκα ή γυναικεία οργάνωση – σωματείο για εξαίρετη πράξη ή δράση κοινωνικής ευποιίας και φιλανθρωπίας. Φέτος απονεμήθηκε στην Ειρήνη Κατσοτούρχη – Θηραίου, την “κυρά Ρηνιώ”, μοναδική κάτοικο της βραχονησίδας Κίναρος, 16 μίλια μακριά από την Αμοργό και 38 μίλια από την Κάλυμνο, «για το ήθος, τον ανιδιοτελή πατριωτισμό της και το παράδειγμα που εκπέμπει. Η κυρά Ρηνιώ τα τελευταία 20 χρόνια ζει μόνιμα στην βραχονησίδα Κίναρο, μόνη της κάτω από αντίξοες συνθήκες, φροντίζει το μνημείο των πεσόντων ηρώων του Πολεμικού Ναυτικού και κάθε μέρα υψώνει με περηφάνια ψηλά την ελληνική σημαία.»
Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους!