Τριήμερο συνέδριο «Μικρά Ασία και Κύπρος», 27 – 29 Μαΐου 2022, Λευκωσία & Όμοδος

Τριήμερο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο Μικρά Ασία και Κύπρος: Σελίδες από τον Ελληνισμό της Ανατολής διοργανώνουν μεταξύ 27 και 29 Μαΐου 2022, η Ηχώ της Κύπρου 1821-2021, η Κυπριακή Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών, ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου και το Κρατικό Αρχείο Κύπρου, στη Λευκωσία και στο Όμοδος.

Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 27 Μαΐου 2022, στις 19:30, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Καλλιπόλεως 75), με κεντρικό ομιλητή τον Κυριάκο Στ. Χατζηκυριακίδη, επίκουρο καθηγητή της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διάλεξη του κ. Χατζηκυριακίδη αφορά στους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες της Καταστροφής του 1922 και της παρεπόμενης Εξόδου του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Θα ακολουθήσει δεξίωση και έκθεση των εκδόσεων του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου και κρασί από το οινοποιείο Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη.

(Ευκαιρία να δείτε και την ανακαινισθείσα Αίθουσα Τελετών μετά από επτά χρόνια κλείσιμο και εργασίες…)

Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν στο οινοποιείο «Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη» στο Όμοδος, στις 28 και 29 Μαΐου 2022. Κατά τη διάρκειά του είκοσι-τρεις σύνεδροι από Κύπρο και Ελλάδα θα παρουσιάσουν την έρευνά τους σε έξι, συνολικά, συνεδρίες.

Το Σάββατο θα γίνουν συνεδρίες με τις εξής θεματικές: «Σχέσεις Μικράς Ασίας -Κύπρου: Από την Αρχαιότητα ως τη Νεότερη Εποχή», «Η Μικρά Ασία μέσα από Αρχειακό Υλικό και Κειμήλια στην Κύπρο», «Απεικονίσεις και Καταγραφές της Μικρασιατικής Καταστροφής μέσα από τον κυπριακό Τύπο» και «Μικρασιάτες Επαγγελματίες μετά την εγκατάσταση τους στην Κύπρο». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Ιστορικές πηγές για τον Ελληνισμό τής καθ’ ημάς Ανατολής και Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση» με εκπαιδευτές τους Κυριάκο Στ. Χατζηκυριακίδη και Μαρία Κ. Ηλιοπούλου (Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Eκπαίδευσης, MSc στις Ψηφιακές Εφαρμογές στην Εκπαίδευση των STEM). Την Κυριακή το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τις δύο συνεδρίες «Πολιτικές, Διπλωματικές και Στρατιωτικές Πτυχές του Μικρασιατικού Ζητήματος» και «Μνήμη και Ταυτότητα μέσα από τη Λογοτεχνία, τη Γλώσσα και τον Κινηματογράφο». Μετά το πέρας του συνεδρίου θα δοθεί σε όσους το παρακολουθήσουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Δήλωση συμμετοχής στο συνέδριο και στο επιμορφωτικό σεμινάριο εδώ: https://bit.ly/3L2XvHX

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου και τις περιλήψεις των ανακοινώσεων βλ. εδώ:

Advertisement

One thought on “Τριήμερο συνέδριο «Μικρά Ασία και Κύπρος», 27 – 29 Μαΐου 2022, Λευκωσία & Όμοδος

  1. Pingback: Άμυνα και Γεωστρατηγική: Τριήμερο συνέδριο «Μικρά Ασία και Κύπρος», 27 – 29 Μαΐου 2022, Λευκωσία & Όμοδος

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s