“Μ’ Εσένα μόνο θέλουμε να πάρωμε την Πόλι”. Η ηρωική μωρία της 29ης Μαΐου 1921.

29 Μαΐου σήμερα και θυμηθήκαμε το ταξίδι του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου, ως νεκραναστηθέντος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, προς τη Σμύρνη, εν έτει 1921, τέτοια μέρα. Κάποιος ευφάνταστος αυλικός σκέφτηκε να “πραγματώσει” ακόμη μια λαϊκή προφητεία στο πρόσωπο του “Κωνσταντίνου του ΙΒ¨”, όπως ονόμαζαν οι βασιλόφρονες και οι αυλοκόλακες τον γιο του Γεωργίου του Α, της Ελλάδας, από την άνοιξη του 1913, όταν ανέβηκε στον θρόνο.

Ήταν μια ανόητη και αχρείαστη ενέργεια, που εξόργισε τόσο τον Σουλτάνο όσο και τον Κεμάλ, αλλά και τους “συμμάχους” (θεωρητικά ήταν ακόμη…) τόσο ως προς το ταξίδι όσο και ως προς την ημέρα εκκίνησης της “εκστρατείας”: 29 Μαΐου, επέτειο της Άλωσης της Πόλης.

Παραθέτω πρώτα το διάγγελμα του Κωνσταντίνου (από την εφημ. Εμπρός, της 30ης Μαΐου 1921) με τις υπογραφές σύμπαντος του Υπουργικού Συμβουλίου. Τέσσερεις από τους υπογράφοντες εκετελέστηκαν ύστερα από τη “Δίκη των έξι”, τον Νοέμβριο του 1922: Γούναρης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Πρωτοπαπαδάκης.

Και πρωτοσέλιδα της εποχής, από τις αθηναϊκές φιλοβασιλικές εφημερίδες, το Σκριπ και το Εμπρός. Αξίζει να τα διαβάσετε καθώς αποτυπώνουν το κλίμα της εποχής.

29 Μαΐου 1921. Εδώ και το ποίημα “Ωρα καλή” με τον στίχο του τίτλου της ανάρτησης
30 Μαΐου 1921. Ο λαός (διά του φιλοκωνσταντινικού Τύπου) κραυγάζει: “Ζήτω ο Αυτοκράτωρ!”…

31 Μαΐου 1921. η είδηση για την άφιξη του Κωνσταντίνου στη Σμύρνη

και από το “Εμπρός” της 30ης Μαΐου 1922 φωτογραφία του Κωνσταντίνου έξω από τη Μητρόπολη

και τέλος, μια φωτογραφία του Κωνσταντίνου, εμφανώς γερασμένου, αλλά χαμογελαστού, στη Σμύρνη, στις 5 Ιουνίου 1921. Μόλις 15 μήνες αργότερα, στα τέλη Αυγούστου 1922, στους ίδιους χώρους ο Μουσταφά Κεμάλ θα επιθεωρούσε, ως νέος πορθητής, τα ερείπια της ιωνικής πρωτεύουσας… Ο Κωνσταντίνος είχε ήδη φύγει από την Ελλάδα οριστικά. Η “νεκρανάσταση του Μαρμαρωμένου βασιλιά” αποδείχθηκε ένα τεράστιο φιάσκο. Το βαρύτατο κόστος θα το πλήρωνε (κυρίως) ο Μικρασιατικός Ελληνισμός.

Advertisement

2 thoughts on ““Μ’ Εσένα μόνο θέλουμε να πάρωμε την Πόλι”. Η ηρωική μωρία της 29ης Μαΐου 1921.

 1. Κύριε Παπαπολυβίου,

  Συγχαρητήρια γι’ αυτό το μικρό, αλλά λαλίστατο, όσο και πικρό εκ των καταστάσεων, δημοσίευμα.
  Το μέγα ερώτημα όμως παραμένει: πώς θα μπορούσε ένας λαός να μην παρασύρεται από τέτοια μεγαλόστομα, αλλά κενά συνθήματα;
  Ή πιο απλά, τι μπορεί να κάνει κάποιος, που βλέπει την τύφλωση των αφελών/αδαών από τη μια, και την ασύστολη εκμετάλλευσή της από τους γωνρίζοντες από την άλλη;
  Με όση γνώση της Ιστορίας έχετε, νομίζετε ότι όταν κατρακύλα αρχίσει, είναι αναπόφευκτη η καταστροφή; (Ή, κατά το λεγόμενο, σιάστα Τζι’ εγείρασι” πλέον; Δεν έχουμε παρά να είμαστε θεατές;)

  Με εκτίμηση,

  Άννα Τενέζη

 2. Επί τέλους, κάποιος να πει την αλήθεια και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους!
  Εκατό χρόνια μετά και ακόμα θρηνούμε!
  Ας καθαρίσουμε επιτέλους τα μάτια μας και ας κοιτάξουμε και λίγο στον καθρέφτη!
  Ευχαριστώ, κύριε Παπαλεοντίου.

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s