Ένας χρόνος χωρίς τον Μιχάλη Πασιαρδή

Συμπληρώνεται αύριο, Πρωτομαγιά, ένας χρόνος από τον θάνατο του ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή (1941-2021). Για τον Πασιαρδή κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις “Αιγαίον” το βιβλιαράκι “Εις μνήμην Μιχάλη Πασιαρδή”. Γράφουν οι Κώστας Βασιλείου (το ποίημα “Σάββατο”), Λάζαρος Μαύρος (“Τα χελιδόνια στου Πασιαρδή την κηδεία”), Αλέκος Μιχαηλίδης (“Εις μνήμην: Μέσα στο λλίον το πολλύν”), Νίκος Ορφανίδης (“Ο φίλος μου ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής που έφυγε”), Πέτρος Παπαπολυβίου (“Για τον Μιχάλη Πασιαρδή [1941-2021]), Χρίστος Πέτρου (“Στο δείλι της Κύπρου του Ομήρου”), Βάσος Φτωχόπουλλος (“Για τον Μιχάλη Πασιαρδή”), Αναστάσιος Χαμάλης (το ποίημα “Μιχάλης Πασιαρδής” ) και Πέτρος Χατζηχριστοδούλου ( “Πόσα ήρτεν ο Πανιώνιος, κουμπάρε μου;”). Στην έκδοση περιλαμβάνεται ένα σκίτσο για τον θάνατο του Πασιαρδή, του Πέτρου Παπαπέτρου (ΠΙΝ), που δημοσιεύθηκε στον “Φιλελεύθερο” στις 2 Μάη του 2021, δυο φωτογραφίες του Λάζαρου Μαύρου, η μία με τον λαμπερό Μιχάλη Πασιαρδή μπροστά στο φουρνάκι του “Αιγαίου” και η δεύτερη από την εκκλησία των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας, στο Τσέρι, την μέρα της εξόδιας ακολουθίας (4-5-2021). Δημοσιεύεται και ένα τετράστιχο του εκλιπόντος ποιητή.

Από τον σύντομο Πρόλογο, αποσπώ την πρώτη παράγραφο

“Αυτό το βιβλιαράκι είναι ένας φόρος τιμής για τον κύριο Μιχάλη, από εμάς τους φίλους του, που τον ζήσαμε από κοντά και τον αγαπήσαμε. Με τον θάνατό του, έτσι αυθόρμητα, γράψαμε λίγα λόγια για τον ποιητή και φίλο, που έγραψε τη δική του ιστορία. Τα κείμενα αυτά δεν προσπαθούν να αναλύσουν λογοτεχνικά το έργο του, αυτή θα είναι δουλειά των φοιτητών: άλλωστε εμείς, ως φίλοι, αλλιώς βλέπουμε τα πράγματα. Είκοσι χρόνια γύρω από το φουρνάκι του “Αιγαίου”, οι συζητήσεις μας δεν ήταν φιλολογικές. Ο κύριος Πασιαρδής λάτρευε αυτό το φουρνάκι, σαν να τον έπαιρνε πίσω στα παιδικά του χρόνια, όπου οι οικογένειες δημιουργούσαν τον δικό τους πολιτισμό.”

Και από το εισαγωγικό κείμενο του Βάσου Φτωχόπουλλου τον επίλογο:

“Για εμάς, ο Μιχάλης Πασιαρδής ήταν ένας πραγματικός φίλος, ένας δάσκαλος, ένας κυριολεκτικός σύντροφος. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.”

Κεντρική διάθεση του βιβλίου: Βιβλιοπωλείον “Έρμα”, οδός Έκτορος, παλιά Λευκωσία.

Το εξώφυλλο της έκδοσης

Advertisement

One thought on “Ένας χρόνος χωρίς τον Μιχάλη Πασιαρδή

 1. Αγαπητέ μου Πέτρο,
  Αξίζει στον ποιητή. Και τιμή για σας που είχατε την ιδέα και την υλοποίησατε.
  Με εκτίμηση και αγάπη
  Μαρούλα Ιακωβίδου

  Sent from my iPad

  >

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s