Για τη δωρεά Λαγανά στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου έχω γράψει ξανά στο Περί Ιστορίας, στο https://papapolyviou.com/2021/10/15/mia-dorea-anektimitis-axias-i-sillogi-tou-georgiou-kai-markisias-lagana-sti-vivliothiki-tou-panepistimiou-kiprou/
Την Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022, στις 7.00 το απόγευμα, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Αγλαντζιά (Αίθουσα Β 108 Κτιρίου Λεβέντη) θα γίνει εκδήλωση προς τιμήν του ζεύγους Λαγανά για τη δωρεά τους. Την εκδήλωση οργανώνει η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με τη Φιλοσοφική Σχολή. Στην πρόσκληση, εδώ:
μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες και πού να δηλώσετε την παρουσία σας, εάν θα παρευρεθείτε.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει χαιρετισμούς του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητή Τάσου Χριστοφίδη, του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου και του πρέσβη της Ελλάδος Ιωάννη Παπαμελετίου, σύντομες ομιλίες από τις Έλενα Διομήδη Παρπούνα και Νατάσσα Κωνσταντινίδου και τον Π. Παπαπολυβίου και την αντιφώνηση του δωρητή, Γιώργου Λαγανά.
Από τα βιβλία και τα έντυπα της δωρεάς, με μια πρόχειρη επιλογή, στέκομαι σε έξι βιβλία, δύο τόμους εφημερίδων και ένα μονόφυλλο, για να γίνει αντιληπτό το εύρος της συλλογής και η ανυπολόγιστη αξία της που για τα δικά μας κυπριακά δεδομένα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Το παλαιότερο βιβλίο της δωρεάς είναι το Laurentii Vallensis ad Sanctissimum Nicolaum Quintum Pontificem Maximum in Thucydidis Historici Translationem. Prooemium. Με πιθανό τόπο έκδοσης το Τρεβίζο και πιθανό έτος έκδοσης το 1483. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του Θουκυδίδη και μοναδική στον δέκατο πέμπτο αιώνα.
Το τρίτο παλαιότερο (1498) είναι το: Αριστοφάνους κωμωδίαι εννέα. Aristophanis comoediae novem (Πλούτος Plutus, Νεφέλαι Nebulae, Βάτραχοι Ranae, Ιππείς Equites, Αχαρνείς Acharnes, Σφήκες Vespae, Όρνιθες Aues, Ειρήνη Pax, Εκκλησιάζουσαι Contionantes). Πρόκειται για την πρώτη έντυπη έκδοση του Αριστοφάνη.
Το παλαιότερο βιβλίο της δωρεάς Λαγανά που έχει σχέση με την Κύπρο είναι του 1578, το Αι θείαι λειτουργίαι. Του αγίου Ιωάννου του χρυσοστόμου, Βασιλείου του μεγάλου. Και η των προηγιασμένων. Γερμανού αρχιεπισκόπου κωνσταντινουπόλεως, ιστορία Εκκλησιαστική και μυστική θεωρία. Το παρόν βιβλίον, έτυπώθη ένετίησι έν οικία Ίακόβω τω Λεονγγίνω, επιμελεία δε και επιδιορθώσει, Θεοφάνους ίερομονάχου λογαρα, τοΰ κυπρίου. Έτει τω από της εν σάρκου οικονομίας τοΰ κυρίου ήμών Ιησού Χυ. αφοή.
Από τον ελληνικό διαφωτισμό επιλέγω το Φυσικής απάνθισμα Διά τούς αγχίνους και φιλομαθείς Έλληνας, Εκ της Γερμανικής και Γαλλικής διαλέκτου ερανισθέν Παρά του Ρήγα Βελεστινλή Θετταλού, Ούτινος άναλώμασιν έξεδόθη, προς ωφέλειαν των ομογενών. Έν Βιέννη, Εκ της Τυπογραφίας του Ευγενοΰς Τράττνερ. 1790 και από τα πολλά έργα του Κοραή που περιλαβάνονται στη δωρεά, το Περί Αμαρτημάτων, και Ποινών, πολιτικώς θεωρουμένων· Σύγγραμμα Καίσαρος Βεκκαρίου, Μεταφρασθέν εκ της Ιταλικής γλώσσης, και διά σημειώσεων εξηγηθέν υπό Δ. Κοραή, Ιατρού, (…). Εν Παρισίοις 1802.
Και από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης το Ύμνος εις την ελευθερίαν, έγραψε Διονύσιος Σολωμός Ζακύνθιος Τον Μάιον Μήνα 1823. Inno alia liberta Dionisio Solomos da Zacinto scrisse il Mese di Maggio 1823. Volgarizzato in Prosa Italiana da G. Grassetti. Prof. di Lettere Italiane e Latine in Zante. Edizione III. Εν Μεσολογγίω. Εκ της τυπογραφίας Δ. Μεσθενέως. 1825. (Κατά τον κατάλογο έκδοση «εξόχου σπανιότητος»).
Από τις εφημερίδες της δωρεάς, στέκομαι στην αντικαποδιστριακή Ο Απόλλων. Εφημερίς της Ύδρας, πολιτική και φιλολογική (Μάρτιος – Οκτώβριος 1831) και την επίσης υδρεώτικη Ο Φίλος του Νόμου (1824 – 1827).
Και από τα (σπανιότατα, επίσης) μονόφυλλα την ανακοίνωση της Γερουσίας, με την υπογραφή του Δ. Τζαμαδού, Ναύπλιο 27 Σεπτεμβρίου 1821 για τη δολοφονία του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και τη σύσταση προσωρινής Διοικητικής Επιτροπής.
Για τον πλήρη κατάλογο και περιγραφή των βιβλίων, 750 σελίδων, βλ. στην έκδοση Βιβλιοθήκη Γεωργίου και Μαρκησίας Λαγανά, Αθήνα: Ιανός 2018.
Στη φωτογραφία το Ex libris των δωρητών
