Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Λευκωσιάτη Ιωάννη Καρατζά, συμμάρτυρα του Ρήγα Βελεστινλή

Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, στο πλαίσιο των δράσεων του παράλληλου προγράμματός του συνδιοργανώνει με τον Δήμο Λευκωσίας και το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Λευκωσιάτη Ιωάννη Καρατζά, συμμάρτυρα του Ρήγα Βελεστινλή την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021. 

Κάθε χρόνο, το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» τιμά τη μνήμη του Ρήγα αλλά και των συντρόφων του, που φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τους Οθωμανούς στον Πύργο Νεμπόιζα στο Βελιγράδι, στις 24 Ιουνίου το 1798. Ανάμεσά τους, βρισκόταν και ο 31χρονος Λευκωσιάτης Ιωάννης Καρατζάς. 

Με απόφασή του το Ινστιτούτο επιλέγει κάθε χρόνo μία από τις γενέτειρες – Δήμους των συμμαρτύρων του Ρήγα Βελεστινλή για να πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις. Έτσι, εκ περιτροπής οι Δήμοι Ζίτσας Ιωαννίνων, Καστοριάς, Λευκωσίας, Ρήγα Φεραίου, Σιάτιστας και Χίου πραγματοποιούν κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον Ρήγα Βελεστινλή και τους συντρόφους του που κατάγονται από τους συγκεκριμένους δήμους.

Φέτος, η Λευκωσία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παραγματοποιήσει τις εκδηλώσεις αυτές τιμώντας για πρώτη φορά, ύστερα από πολλές δεκαετίες, τον Λευκωσιάτη ήρωα την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 με μνημόσυνο του Ρήγα Βελεστινλή, του Ιωάννη Καρατζά και των συντρόφων τους στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο των Κυπρίων Εθνομαρτύρων 1821. Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο ιστορικός Πέτρος Παπολυβίου. 

Θα ακολουθήσει εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, στις 12:00 το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας παρουσία του δημάρχου της πόλης Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη όπου θα χαιρετίσουν οι δήμαρχοι των πόλεων καταγωγής των συντρόφων του Ρήγα Βελεστινλή (Βελεστίνο, Ζίτσα, Καστοριά, Λευκωσία, Σιάτιστα, Χίος).  Ακολούθως θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Ιωάννης Καρατζάς. Ο Κύπριος συμμάρτυρας του Ρήγα» του Γεώργιου Ι. Σούρλα, πρ. υπουργού – αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Συντονίζει ο Πέτρος Παπαπολυβίου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την νεαρή πιανίστρια Άννα Αβρααμίδου. 

Το εξώφυλλο ενός από τα βιβλία που εξέδωσε ο Ιωάννης Καρατζάς, το 1792 στη Βιέννη. (Από την ψηφιακή βιβλιοθήκη Ανέμη, του Πανεπιστημίου Κρήτης). Ο συγγραφέας δηλώνει την καταγωγή του: Του εκ της Λευκοσίας της Κύπρου.

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s