Ένας τόμος για τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης πριν και μετά τα Σεπτεμβριανά

Κυκλοφόρησε πρόσφατα, από το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Ι.Α.Π.Ε.) του Δήμου Καλαμαριάς και τις εκδόσεις Κ. & Μ. Σταμούλη, στη Θεσσαλονίκη, σε επιμέλεια της Ελένης Ιωαννίδου και της Μαρίας Καζαντζίδου το βιβλίο «Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μετά τη Συνθήκη Ανταλλαγής Πληθυσμών (1923-2016)».  

Ο τόμος, που ξεκινά με χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και πρόλογο του δημάρχου Καλαμαριάς Γιάννη Δαρδαμανέλη, περιέχει τα Πρακτικά ομώνυμου συνεδρίου που έγινε πριν από μερικά χρόνια στην Καλαμαριά. Ακολουθούν δύο εισαγωγικά άρθρα των Νικόλαου Ουζούνογλου και του Κώστα Φωτιάδη για τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και οι ανακοινώσεις του συνεδρίου, σε έξι θεματικές ενότητες: Μετά την ανταλλαγή: συνέχειες, τομές και ασυνέχειες, Η ιστορία μέσα από τα πρόσωπα, Η εκπαίδευση στην ελληνική μειονότητα, Υπό διωγμόν: περιοριστικά μέτρα και απελάσεις, Εγκατάσταση και ενσωμάτωση. Μια νέα πατρίδα; Η μνήμη και η ανάπλασή της

Στον τόμο περιλαβάνονται εργασίες των Άγγελου Μ. Συρίγου, Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, Κώστα Γ. Τζιάρα, Βλάσιου Φάτσιου, Πασχάλη Βαλσαμίδη, Αιμιλίας Θεμοπούλου, Ιούς Τσοκώνα, Γιάννη Θ. Δερμιτζόγλου, Πέτρου Παπαπολυβίου (το άρθρο μου «Άμεσοι απόηχοι των Σεπτεμβριανών στην Κύπρο»), Ανθής Γ. Λιμπιτσιούνη, Κωνσταντίνου Κατσάνου, Κατερίνας Πλιάσα, Γιώργου Μαυρουδή, Ιωάννη Χρ. Ιακωβίδη, Emre Metin Bilginer, Ελένης Ιωαννίδου, Μαρίας Καζαντζίδου, Γιάννη Κεσσόπουλου, Ανδρέα Μπαλτά, Ευδοκίας Σαρρίδου, Θωμά Κοροβίνη, και Χάριτος Νικολαΐδου. Ο τόμος κλείνει με επίλογο του Ιάκωβου Μιχαηλίδη. Παράλληλα καταγράφονται μαρτυρίες Κωνσταντινουπολιτών (ανδρών και γυναικών) για τη ζωή στην Πόλη, τα Σεπτεμβριανά, τις απελάσεις από την Τουρκία και την εγκατάσταση στην Ελλάδα. Ένας τόμος με πλούσια θεματική για ένα νευραλγικό κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και με πολλές ενδιαφέρουσες παραμέτρους για τις ανθρώπινες πικρές ιστορίες των ανώνυμων πρωταγωνιστών.

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s