Επαναρχίζουν αύριο, 6 Οκτωβρίου 2021, οι διαλέξεις για το 1821 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Την Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021, στις18:30, εγκαινιάζεται ο δεύτερος κύκλος της σειράς ομιλιών και συζητήσεων που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο «1821-2021: 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Η πρώτη εκδήλωση του δεύτερου κύκλου ομιλιών είναι αφιερωμένη σε έρευνες που καταπιάνονται με τον Τύπο, την τυπογραφία και ιστορικές πηγές, όπως τα απομνημονεύματα και οικογενειακά αρχεία της εποχής της Ελληνικής Επανάστασης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες της Ιστορικού και Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων,  Έλλης Δρούλια, με θέμα «Η Τεχνολογία της Ενημέρωσης του 1821: Τύπος, Τυπογραφία, Ειδήσεις», του Καθηγητή Νεοελληνικής Φιλολογίας, Διευθυντή των Νεοελληνικών Σπουδών, Université de Montréal, Καναδάς, Jacques Bouchard, με θέμα  «Ο Γεώργιος Τερτσέτης και το Απομνημόνευμα», και του Ιστορικού της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων, Στάθη Κουτρουβίδη με θέμα «Τι αποκαλύπτουν τα οικογενειακά αρχεία για τη δράση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης;»

Παρακάτω οι περιλήψεις των αυριανών τριών εισηγήσεων:

Η Τεχνολογία της Ενημέρωσης του 1821: Τύπος, Τυπογραφία, Ειδήσεις, Έλλη Δρούλια

«Ο Τύπος συγκαταλέγεται στα φαινόμενα της νεωτερικότητας χάρη στο περιεχόμενό που επεξεργάζεται και μεταφέρει αλλά και ως μέσο είναι νεωτερικό που οφείλει την ανάπτυξή του σε τεχνολογικές εξελίξεις και επιτεύγματα. Οι Έλληνες γνώριζαν την σημασία του Τύπου και με την έναρξη της Επανάστασης του 1821 προσπάθησαν να τον αξιοποιήσουν προς όφελος του Αγώνα αλλά και του υπό ίδρυση νέου κράτους. Αν ο προεπαναστατικός Τύπος είχε να εκτελέσει δυο αποστολές: να εκπαιδεύσει με την γενική έννοια, να διαμορφώσει πεπαιδευμένους και να διαδώσει τις μοντέρνες ιδέες της ισότητας, ελευθερίας, αδελφοσύνης, ο επαναστατικός Τύπος ξεδιπλώνει τις προσπάθειες του έθνους για ελευθερία και τα εμπόδια που συνάντησε, τον πόλεμο με τις νίκες και τις καταστροφές αλλά και τις εσωτερικές διχόνοιες. Από την άλλη περιλάμβανε ζητήματα θεσμών και παιδείας, διεθνείς ειδήσεις και αποφάσεις και διατάγματα της Διοίκησης.  Ο τυπογραφικός εξοπλισμός ήταν αρχικά ανύπαρκτος και οι απαραίτητοι εξειδικευμένοι τυπογράφοι και εφημεριδογράφοι σπάνιζαν. Σταδιακά, με την αρωγή φιλελληνικών κομιτάτων και ελληνικών πρωτοβουλιών, δημιουργήθηκαν εκδοτικές μονάδες, συχνά μετακινούμενες εξαιτίας του πολέμου, οι οποίες εξέδωσαν συνολικά επτά εφημερίδες, ελληνικές και ετερόγλωσσες, 50 φυλλάδια και βιβλία και 216 μονόφυλλα».

Ο Γεώργιος Τερτσέτης και το Απομνημόνευμα, Jacques Bouchard

«Ο Γεώργιος Τερτσέτης γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στα 1800. Σπούδασε νομικά σε ιταλικά πανεπιστήμια. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου το 1822. Ανήκε στον κύκλο του Σολωμού. Ήταν γραμματέας του αρχιστράτηγου Church (1828-29) στον Αγώνα. Ποιητής και δάσκαλος. Δικαστής στη δίκη των Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα (Ναύπλιο 26 Μαΐου 1834). Αρνήθηκε να υπογράψει την καταδίκη των αγωνιστών και παύθηκε. Δίκη των Πολυζωίδη και Τερτσέτη (24 Σεπτεμβρίου 1834) : ο Τερτσέτης εκφωνεί την Απολογία του. Το 1836 ο Τερτσέτης καταγράφει τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη και του Νικηταρά. Παροτρύνει και τον Φωτάκο να γράψει τα απομνημονεύματά του. Στα 1836-43 ο Τερτσέτης βρίσκεται στη Γαλλία και στην Αγγλία : παρακολουθεί μαθήματα των Saint-Hilaire, Michelet, Lenormant και Rossi. Το 1846 εκλέγεται αρχειοφύλακας και βιβλιοφύλακας της Βουλής. Στα χρόνια που ακολουθούν εκφωνεί λόγους για την Επανάσταση, τους Αγωνιστές, τους Φιλέλληνες και τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στα 1857 ο Τερτσέτης γίνεται μέλος της επιτροπής που εκδίδει τα Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας μέχρι της εγκαταστάσεως της Βασιλείας».

Τι αποκαλύπτουν τα οικογενειακά αρχεία για τη δράση των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της Επανάστασης; Στάθης Κουτρουβίδης

Το ερώτημα που θέτει και στη συνέχεια επιχειρεί η ανακοίνωση αυτή να απαντήσει είναι το τι αποκομίζει ο ερευνητής ψηλαφίζοντας ή, ακόμα περισσότερο, μελετώντας τα έγγραφα ενός αρχείου μιας οικογένειας της Πελοποννήσου πριν την Ελληνική Επανάσταση. Από μια πρώτη ματιά θα λέγαμε ότι είναι από τις λιγοστές, αλλά ιδιαίτερα διαφωτιστικές πηγές που μας διασώζονται και αναφέρονται σε μια εποχή που μας είναι λιγότερο γνωστή. Από την άλλη, υπάρχουν πληροφορίες για την περίοδο, αλλά είναι συγκεχυμένες, αντιφατικές και συχνά δημιουργούν μεγαλύτερες συγχύσεις, παρά μας βοηθούν στο να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα της περιόδου, της κοινωνίας και της ζωής των ανθρώπων. Θα τεθούν παραδείγματα τέτοιων οικογενειακών αρχειακών συλλογών, θα γίνει λόγος για τα ζητήματα που θέτουν, τα προβλήματα που δημιουργούν και τις απαντήσεις που μπορεί να δίνουν.

Μετά τις εισηγήσεις ακολουθεί συζήτηση και υποβολή ερωτήσεων από τους διαδικτυακούς ακροατές/τριες

Πληροφορίες

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Ζoom με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα Ζoom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το πρόγραμμα όλης της σειράς των διαλέξεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3lU1qvp

Και η πρόσκληση:

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s