Η σημερινή διαδικτυακή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 1821

Με έρευνες υποδομής, ζητήματα τεκμηρίωσης και μαρτυρίες για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ασχολείται η ενδέκατη διαδικτυακή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 26 Μαΐου 2021, στις 18:30, στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών και συζητήσεων με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες από τον κ. Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, ιστορικό Βυζαντινής Τέχνης,  και  πρόεδρο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, με θέμα «Μαρτυρίες για το 1821 στην Κύπρο από ελληνικά και ξένα αρχεία» (Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών)» και την κυρία Νάσια Γιακωβάκη, επίκουρη καθηγήτρια στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Τυποσκόπιο 1821: χτίζοντας ένα εργαλείο ανοικτής πρόσβασης. Πρωτοβουλία συστηματικής ευρετηρίασης των εφημερίδων στην Ελληνική Επανάσταση» ❧ «Φιλική Εταιρεία. Ζητήματα τεκμηρίωσης» (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ)».

Στην ανακοίνωση του κ. Χοτζάκογλου θα γίνει μνεία μαρτυριών και άλλων στοιχείων από αρχειακές και άλλες πηγές σχετικά με το επαναστατικό στίγμα στην Κύπρο κατά το 1821. Σκοπός είναι να παρουσιασθεί η εικόνα της περιόδου βάσει επιβεβαιωμένων τεκμηρίων, αξιοποιώντας τις ερευνητικές πρωτοβουλίες και εκδόσεις εξ αφορμής της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης. Παράλληλα θα γίνει αναφορά σε σχετικά εκθέματα των δύο επετειακών εκθέσεων στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, τα οποία εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας στον τομέα αυτό.

Ως προς την εισήγηση της κυρίας Γιακωβάκη σκοπός της είναι να παρουσιάσει δύο ερευνητικές εργασίες εν προόδω, που διεξάγονται υπό την επιστημονική της ευθύνη στο ΕΚΠΑ (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης). Και οι δύο επεξεργάζονται πρωτογενές υλικό που συνδέεται με την Ελληνική Επανάσταση: η πρώτη αφορά τη δημιουργία ευρετηρίων για εφημερίδες της Επανάστασης, 1824-1827 (ήδη -εν μέρει- προσβάσιμα από τους ερευνητές), το δεύτερο, πιο φιλόδοξο και μακροπρόθεσμο, αφορά τη Φιλική Εταιρεία και την (ψηφιακή) ανασύσταση  του αρχείου της: τον εντοπισμό, την καταλογογράφηση και την ψηφιοποίηση δημοσιευμένων και ανέκδοτων εγγράφων από τη δράση της. 

Πληροφορίες

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Ζoom με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα zoom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli.

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3lU1qvp

Η σημερινή εκδήλωση είναι η τελευταία στη σειρά των διαλέξεων πριν από το καλοκαίρι. Η επόμενη είναι προγραμματισμένη για τις 6 Οκτωβρίου 2021.

Και η πρόσκληση:

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s