Οι Εκθέσεις για το 1821 της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και του Μουσείου Μπενάκη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σε έρευνες υποδομής, εκθέσεις και δράσεις οι οποίες είναι αφιερωμένες στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, θα αναφερθεί η δέκατη διαδικτυακή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 στις 18.30, στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών και συζητήσεων με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».  

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες του Ιωάννη Ηλιάδη, βυζαντινολόγου – ιστορικού Τέχνης, διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, με θέμα «Νάπολη, Κύπρος και Ελληνική παλιγγενεσία»  και του ιστορικού – υπεύθυνου των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Τάσου Σακελλαρόπουλου και της επιμελήτριας των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη Μαρίας Δημητριάδου, με θέμα «Η επετειακή έκθεση “1821 πριν και μετά”».

Στην εισήγησή του ο Ι. Ηλιάδης αναφέρει και τα εξής: «Στην έδρα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, το παλαιό αρχιεπισκοπικό μέγαρο, παρουσιάζονται από τον ερχόμενο Ιούνιο (2021) σε φυσική μορφή οι εκθέσεις: «Νάπολη, Κύπρος και Ελληνική παλιγγενεσία» και «Χαίρε! Ω Χαίρε, Ελευθεριά!». Η Ελληνική Επανάσταση αναδεικνύεται μέσα από έγγραφα, βιβλία, κειμήλια, όπλα, χάρτες, χαρακτικά και ζωγραφικά έργα, αντικείμενα λαϊκής τέχνης και οπτικοακουστικά μέσα. Το λιτό διαμονητήριο του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού είναι σημείο αναφοράς και περισυλλογής για τους διαχρονικούς αγώνες και τις θυσίες του Κυπριακού Ελληνισμού».

Tην παρουσίαση της επετειακής έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, την οποία διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη θα παρουσιάσουν οι επιμελητές της έκθεσης Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μαρία Δημητριάδου. Η έκθεση περιλαμβάνει χίλια διακόσια αντικείμενα που θα ξεδιπλώσουν περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας (1770-1870) σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα για οκτώ μήνες (Μάρτιος – Νοέμβριος 2021). Οι επιμελητές θα παρουσιάσουν ένα σημαντικό αριθμό από τα αντικείμενα που αποτελούν μέρος της έκθεσης.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Ζoom με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα zoom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3lU1qvp

Και η πρόσκληση

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s