Οι αγχόνες του Μαΐου 1956

Στις παλιές εφημερίδες της βιβλιοθήκης μου ξεχωρίζω αυτές με τις πολιτικές γελοιογραφίες. Σε αυτές ιδιαίτερη θέση έχει η περίοδος του Αγώνα της ΕΟΚΑ και οι ελλαδικές εφημερίδες. Πριν μερικές μέρες έπεσα τυχαία σε μια από αυτές, με θέμα επετειακό. Είναι το πρωτοσέλιδο του “Βήματος” της 13ης Μαΐου 1956, σαν σήμερα πριν από 65 χρόνια, διά χειρός Φωκίωνος Δημητριάδη, του κορυφαίου Έλληνα σκιτσογράφου της εποχής.

Θέμα των ημερών η πανελλήνια φρίκη από τους πρώτους απαγχονισμούς στην Κύπρο, των Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Ο Δημητριάδης απεικονίζει σε πρώτο πλάνο τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Άντονι Ήντεν να απολαμβάνει το ποτό του ενώ απέναντί του ο Χάρντινγκ, σε ρόλο Γκαουλάιτερ παρουσιάζει και φυλάσσει, με το σκυλί του, μια μακρά σειρά από αγχόνες “Made in England”. Ο πικρός τίτλος “Εδώ Λονδίνον. Καλησπέρα σας…” παραπέμπει στην πανελλήνια απογοήτευση για τα ραδιοφωνικά ψέματα από το Λονδίνο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, έντεκα χρόνια μετά το 1945.

Όσο για τη λεζάντα, “Προσφέρομεν εις τους Κυπρίους καθεστώς ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης” αυτός, μέσα σε εισαγωγικά εννοείται, περιγράφει τη διαχρονική βρετανική πολιτική στο Κυπριακό. Μέχρι και στις μέρες μας…

Ως προς την υστεροφημία του Ήντεν (επί των ημερών του απαγχονίσθηκαν οκτώ αγωνιστές της ΕΟΚΑ) παραθέτω επί λέξει ένα απόσπασμα από το αντίστοιχο λήμμα στη Βικιπαίδεια:

“Ο Ήντεν αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον Ιανουάριο του 1957, με καταρρακωμένη τη φήμη του: Το 2004 139 ακαδημαϊκοί των πολιτικών επιστημών τον ψήφισαν ως τον χειρότερο πρωθυπουργό του 20ού αιώνα. Η μεγαλύτερη αποτυχία του ως πρωθυπουργού σημειώθηκε στον τομέα επί του οποίου είχε εντρυφήσει επί μακρά περίοδο ετών, αυτόν της εξωτερικής πολιτικής.”

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s