Διαλέξεις του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 1821: Οι πρόσφυγες – Ο Αγώνας στη θάλασσα

Η σειρά διαλέξεων / ομιλιών και συζητήσεων που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» επανέρχεται, ζωντανά στις οθόνες των υπολογιστών σας, μετά τις πασχαλινές διακοπές. Σήμερα, Τετάρτη 12 Μαΐου 2021 στις 18:30, η ένατη διαδικτυακή εκδήλωση, με εισηγήσεις για δύο πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές της Επανάστασης: Το ζήτημα του Αγώνα στη θάλασσα και τους ελληνικούς ναυτότοπους και την έλευση και διαβίωση των προσφύγων στις απελευθερωμένες περιοχές κατά την Ελληνική Επανάσταση.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει τις ομιλίες του ιστορικού Νίκου Ανδριώτη, με θέμα «Πρόσφυγες στις απελευθερωμένες περιοχές κατά την Επανάσταση του 1821: συνύπαρξη, αντιπαράθεση, ένταξη» και της καθηγήτριας Ναυτιλιακής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντριας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, Τζελίνας Χαρλαύτη, με θέμα «Ο Αγώνας στη θάλασσα και οι ελληνικοί ναυτότοποι».

Στην εισήγηση του Ν. Ανδριώτη θα εξεταστούν τα προσφυγικά ρεύματα από τον ηπειρωτικό και νησιωτικό χώρο, η περίθαλψη που έλαβαν από τις επαναστατικές Αρχές και ιδιώτες, Έλληνες και ξένους και η μέριμνα για την αποκατάστασή τους, τόσο κατά την καποδιστριακή όσο και κατά την οθωνική περίοδο. Θα ανιχνευθούν επίσης οι όποιες εντάσεις και συγκρούσεις υπήρξαν μεταξύ προσφύγων και γηγενών.

Η Τζελίνα Χαρλαύτη αναφέρει τα εξής για το θέμα της ομιλίας της: «Τις παραμονές της Ελληνικής Επανάσταση οι Έλληνες κατείχαν τον μεγαλύτερο τοπικό στόλο της Μεσογείου. Εικοσιέξι ναυτότοποι του Αιγαίου και του Ιονίου επαναστάτησαν που διέθεταν πάνω από 700 μεγάλα φορτηγά ιστιοφόρα και 13.000 ναυτικούς. Συνέβαλαν στην Επανάσταση με τρείς δραστηριότητες: με πλοία που συγκρότησαν το πολεμικό ναυτικό, με πλοία που είχαν άδεια καταδρομής, και με εμπορικά πλοία που είχαν άδεια διεξαγωγής εμπορίου. Με αυτόν τον τρόπο οι στόλοι των ελληνικών ναυτότοπων ήταν από τους πιο σημαντικούς στυλοβάτες των επαναστατημένων Ελλήνων σε πολεμικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο». 

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Ζoom με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα zoom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli.

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3lU1qvp

Η πρόσκληση της σημερινής εκδήλωσης, εδώ:

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s