Η γενοκτονία των Αρμενίων και η σημερινή Τουρκία

Παρακολουθώ από προχθές τις οργισμένες αντιδράσεις των εκπροσώπων του τουρκικού κράτους σχετικά με την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την αρμενική γενοκτονία. Η απόρριψη της γενοκτονίας έχει άμεση σχέση με την τουρκική επεκτατικότητα και τη συστηματική τουρκική προπαγάνδα ως προς την αντιμετώπιση του παρελθόντος τόσο της Τουρκίας όσο και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και όχι μόνο από τον Ερντογάν. Μια στάση που οφείλαμε να την μελετήσουμε και στην Κύπρο με κάθε σοβαρότητα, καθώς και στο Κυπριακό ζήτημα οργιάζει η τουρκική προπαγάνδα, που αναπαράγεται από τα ποικίλα μαζοχιστικά σύνδρομα των “ημετέρων”.

Αντιγράφω και εδώ ένα τμήμα δηλώσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να καταλάβουμε – όσοι δεν το έχουν καταλάβει – και με ποιους θα συζητήσουμε σε λίγες μέρες στη Γενεύη: “Words cannot change or rewrite history. We have nothing to learn from anybody on our own past. Political opportunism is the greatest betrayal to peace and justice. We entirely reject this statement based solely on populism.” Με άλλα λόγια, και …χωρίς “λαϊκισμό”, ζήτω το ένδοξο οθωμανικό παρελθόν!!! Και …όχι και γενοκτονία!!! “Πολιτική ισότητα” επιβλήθηκε στους Αρμενίους το 1915…

Θυμίζω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων από το 1975.

Ο τίτλος “Εξόντωσις φυλής ολοκλήρου” είναι από την εφημερίδα της Λευκωσίας “Πατρίς”, της 14/27 Οκτωβρίου 1915.

Και ένα δημοσίευμα της ίδιας περιόδου (εφ. Πατρίς, 30 Σεπτ. / 13 Οκτωβρίου 1915)

Περισσότερα για τους κυπριακούς απόηχους της Αρμενικής γενοκτονίας βλ. στο βιβλίο Η Αρμενική γενοκτονία μέσα από τον κυπριακό Τύπο 1914-1923, Λευκωσία: Κυπριακή Επιτροπή Μνήμης 100ης Επετείου Αρμενικής γενοκτονίας, 2016.

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s