Τα δάνεια και τα δημοσιονομικά της Επανάστασης

Στο ζήτημα των Δανείων, στο Διεθνές Δίκαιο και στη Δημόσια Οικονομία της επαναστατημένης Ελλάδας του 1821 είναι αφιερωμένη η όγδοη διαδικτυακή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 21 Απριλίου 2021, στις 18:30, στο πλαίσιο της σειράς ομιλιών και συζητήσεων με τίτλο «1821-2021: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες του Επίκουρου Καθηγητή Διεθνών Θεσμών στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννη Στριμπή, με θέμα «Τα Δάνεια και το Διεθνές Δίκαιο», της Διευθύντριας Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αθήνα), Μαρίας-Χριστίνας Χατζηιωάννου, με θέμα «Τα δάνεια της Ελληνικής Επανάστασης: οι διαμεσολαβητές και ο διεθνής δανεισμός στις αρχές του 19ου αιώνα» και του Ιστορικού του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σίμου Μποζίκη, με θέμα «Δημόσια οικονομία και η συγκρότηση κράτους το Εικοσιένα».

Αντικείμενο της παρουσίασης του Ιω. Στριμπή είναι η ρύθμιση κατά το διεθνές δίκαιο της εποχής της χρηματοδότησης κρατών και άλλων διεθνών δρώντων, όπως στην περίπτωση της Ελληνικής Επανάστασης αναγνωρισμένων εμπολέμων. Ο πόλεμος είναι μία πολυέξοδη επιχείρηση και η επανάσταση είναι πόλεμος. Η διεθνής χρηματοδότηση μπορεί να πάρει την μορφή χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης ή διεθνούς δανεισμού, διακρατικού ή ιδιωτικού (μέσω των διεθνών χρηματαγορών). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελληνική επανάσταση παρουσιάζει η ρύθμιση του διεθνούς δανεισμού υπό την έποψη του δικαίου της ουδετερότητας και της μη-ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

Η κυρία Χατζηιωάννου στην ομιλία της θα επικεντρωθεί σε τέσσερα σημεία: την ερμηνεία των δύο πρώτων δανείων της εθνικής ανεξαρτησίας, το ιστορικό πλαίσιο αυτών των δανείων, στους μύθους και τις αλήθειες για τα δάνεια της εθνικής ανεξαρτησίας και στην τεχνολογική καινοτομία της ελληνικής πολεμικής ναυτιλίας.

Ο Σίμος Μποζίκης αναφέρει σχετικά με το θέμα που θα αναπτύξει στην ομιλία του: «Μπορεί το Εικοσιένα να αντιμετωπίζεται ως ορόσημο της ίδρυσης του νέου ελληνικού κράτους, ωστόσο είναι ευρέως διαδεδομένο οι απαρχές της συγκρότησής του να τοποθετούνται στο 1828 ή και αργότερα. Εδώ, με βάση νεότερα στοιχεία, θα φανεί ότι σε όλη τη διάρκεια της Επανάστασης εντοπίζεται μια αξιόλογη δημόσια οικονομική λειτουργία συνυφασμένη με τη διαμόρφωση της επικράτειας· και ότι στη σχέση των επιμέρους φορέων ισχύος και των επίσημων αρχών με τα έσοδα εντοπίζονται ενδιαφέρουσες διαδικασίες σχετικά με τη συγκέντρωση της πολιτικής εξουσίας και τη διαμόρφωση εθνικού πολιτικού κέντρου».

Πληροφορίες

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Ζoom με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα zoom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli.

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3lU1qvp

Η πρόσκληση της εκδήλωσης:

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s