Οι γυναίκες στην Ελληνική Επανάσταση: Λόγιες, θύματα και ηρωίδες

Η αυριανή (Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021, ώρα 18.30) έβδομη διαδικτυακή εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη σειρά ομιλιών και συζητήσεων με τίτλο, «1821-2021:200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» είναι αφιερωμένη στη γυναικεία προσφορά στον Αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες της ομότιμης καθηγήτριας Θεατρολογίας – Ιστορίας του Θεάτρου στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Άννας Ταμπάκη, με θέμα «Η ανάδυση της γυναικείας λογιοσύνης» και της ομότιμης καθηγήτριας Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ελένης Αγγελομάτη – Τσουγκαράκη, με θέμα «Ηρωίδες και θύματα: οι γυναίκες στην Ελληνική Επανάσταση».

Η περίληψη της εισήγησης της Άννας Ταμπάκη: «Η εξάπλωση του πνεύματος του Διαφωτισμού στον χώρο της ΝΑ Ευρώπης επέφερε τη βαθμιαία χειραφέτηση της γυναίκας. Διαμόρφωσε κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις – στο πλαίσιο δηλαδή πνευματικών ή κοινωνικών ελίτ, όπως αυτή των Φαναριωτών – εγγράμματες και γλωσσομαθείς γυναίκες, που επιδόθηκαν στην ανάγνωση νεωτερικών κειμένων, στη μετάφραση και στην πρωτότυπη συγγραφή ή/και συνέβαλαν καθοριστικά στην προεπαναστατική πολιτισμική δραστηριότητα. Το φαινόμενο αυτό εντοπίζεται ήδη από τον πρώιμο Διαφωτισμό και κορυφώνεται στα προεπαναστατικά χρόνια».

Στην εισήγησή της η Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη αναφέρει ότι βασικά στοιχεία της νέας πραγματικότητας που δημιουργήθηκε κατά την Επανάσταση, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Ελληνίδες. Αυτά δεν ήταν παντού τα ίδια, ούτε είχαν την ίδια διάρκεια, διότι τα γεγονότα επηρέασαν με διαφορετικό τρόπο τις ζωές όλων των Ελλήνων εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και εκτός αυτής, τόσο τοπικά όσο και χρονικά. Θα εξεταστούν συνεπώς πιο συγκεκριμένα ποιές ήταν αυτές οι δραματικές αλλαγές και πώς αντέδρασαν οι γυναίκες σε αυτές και με ποιες συνέπειες.

Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν μέσω της πλατφόρμας Ζoom με παράλληλη αναμετάδοση από το κανάλι του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Youtube.

Η εγγραφή στην πλατφόρμα zoom γίνεται μέσω του συνδέσμου:

https://ucy.zoom.us/meeting/register/tJMud-Gsrz4uE9Cqs4mHXTMl_Ktd74X7-wli.

Για την παρακολούθηση μέσω YouTube ακολουθήστε τον σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCrOshwASe6sTmzr0VaOopyg

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο: https://bit.ly/3lU1qvp

Και η πρόσκληση:

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s