Παρουσίαση στη Λευκωσία του βιβλίου «Κωδικός Γκάντερ. Ο άνδρας που σημάδεψε την πορεία του πολέμου»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου και η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Τομαή, «Κωδικός Γκάντερ. Ο άνδρας που σημάδεψε την πορεία του πολέμου». Την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019, στις 19:00 η ώρα, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, στη Λευκωσία.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό οι κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, Επιτετραμμένος της Ελλάδος στην Κύπρο και ο Αντιστράτηγος  Ηλίας Λεοντάρης, Αρχηγός του ΓΕΕΦ.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με αντιφώνηση από τη συγγραφέα.

Η παρουσίαση συμπληρώνει την έκθεση του Ιδρύματος «1940, Πρόσωπα και Εικόνες, Κύπρος και Ελλάδα».

Ώρες λειτουργίας της Έκθεσης: Δευτέρα – Κυριακή 10:00-19:00 μέχρι 30 Ιουνίου 1920.

 

Περίληψη βιβλίου:

O Αλέξανδρος Γεωργιάδης, γεννημένος στον Όθο της Καρπάθου, βρέθηκε μετανάστης στην Αμερική. Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, απόφοιτος του Κάρνεγκι, κατατάχτηκε στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με έδρα την Αδριανούπολη οργάνωσε πράξεις δολιοφθοράς των Συμμάχων, με αποτέλεσμα να αποκοπούν οι γέφυρες τροφοδοσίας του Άξονα από την Τουρκία. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχαγού. Τιμήθηκε με τον Χάλκινο Αστέρα Ανδρείας του αμερικανικού στρατού και έλαβε τη διάκριση της Λεγεώνας της Τιμής για την αποκάλυψη του δικτύου διπλών πρακτόρων «Ντόκγουντ».

Η άρνησή του να δουλέψει για τη CIA μετά το τέλος του πολέμου και η συνεργασία του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ τον έφεραν στο μάτι του κυκλώνα, όταν στην Αμερική μεσουρανούσε το άστρο του Μακάρθυ, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλές ψυχολογικές και άλλες διώξεις. Μέλος της ΑΧΕΠΑ από την ίδρυσή της, παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1976, φλογερός Δωδεκανήσιος και λάτρης της πατρίδας του, της Καρπάθου.

Σύντομο βιογραφικό της συγγραφέως:

Η Φωτεινή Τομαή σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Birmingham, με μακρά θητεία στο Υπουργείο των Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Από το 1996 μέχρι το 2019 διηύθυνε την Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου και  έχει συγγράψει και επιμεληθεί σειρά εκδόσεων και άρθρων, μεταξύ άλλων, σχετικά με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Ψυχρό Πόλεμο και την κατάσταση της μεταπολεμικής Ελλάδας. Πολλά από αυτά αφορούν την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, το Σχέδιο Marshall, τις αναμνήσεις του Γκράτσι για την ιταλική επίθεση, τους Έλληνες στο Άουσβιτς, τη διάσωση των Εβραίων από τους Έλληνες Δικαίους των Εθνών. Έχει επίσης αξιόλογο λογοτεχνικό έργο. Σήμερα είναι πρέσβης ε.τ.

 

Και η ηλεκτρονική πρόσκληση:

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s