Το «Απόσταγμα ζωής» του Φώτου Ια. Φωτιάδη

Κυκλοφόρησε και θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, στη Λευκωσία, το βιβλίο του Φώτου Ια. Φωτιάδη,  «Απόσταγμα ζωής. Επιστολές – Κείμενα – Αρθρογραφία», με πρόλογο του καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινιώτη και επιμέλεια του Πέτρου Παπαπολυβίου. Εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Ρίζες» και το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης. Ο Φώτος Ια. Φωτιάδης, που έφυγε από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου 2018, ήταν ένας ταλαντούχος άνθρωπος, που εξελίχθηκε σε ένα από τους σημαντικότερους Κύπριους επιχειρηματίες. Ένα από τα χαρακτηριστικά του, από τα νεανικά του ακόμη χρόνια, ήταν το ταλέντο στο γράψιμο. Έχοντας αυτή την έφεση και υποκινούμενος από τη ζωηρή διάθεση να βοηθήσει την πατρίδα του αρθρογραφούσε συχνά, σε αρκετές περιόδους σε εβδομαδιαία βάση, και δημοσίευε τις απόψεις του στον κυπριακό Τύπο και ιδιαιτέρως, τις τελευταίες δεκαετίες, στον «Φιλελεύθερο». Όντας ενεργός πολίτης, επιζητούσε τον δημόσιο πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, αφιέρωνε χρόνο για τη μελέτη και ανάλυση των οικονομικών και εθνικών προβλημάτων και θεωρούσε υποχρέωσή του να συνδράμει, όσο του ήταν δυνατόν, τον αγώνα της Κύπρου, στο εσωτερικό και διεθνώς.

Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο σε έξι κεφάλαια. Σε αυτά περιλαμβάνονται 105 κείμενα και ομιλίες του συγγραφέα, που συντάχθηκαν τα τελευταία εβδομήντα χρόνια (με παλαιότερη μια διάλεξή του τον Απρίλιο του 1947). Σχεδόν όλα έχουν δημοσιευθεί ή – εφόσον πρόκειται για ομιλίες – έχουν εκφωνηθεί, με εξαίρεση δύο ανέκδοτα κείμενά του για τη γνωριμία και τη φιλία του με δύο μεγάλους Κύπριους ποιητές, τον Δημήτρη Λιπέρτη και τον Κώστα Μόντη, και ένα άλλο για τον πατέρα του, Ιάκωβο (Χατζηκουμή) Φωτίου, που γράφτηκαν για αυτή την έκδοση. Ανέκδοτες είναι και ορισμένες από τις επιστολές του προς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται φυσιολατρικά κείμενα, με παλαιότερα δύο του 1947 και του 1948, στα οποία ο εικοσιεπτάχρονος, τότε, Φώτος Φωτιάδης όχι μόνο παρουσιάζει τα αγαθά από την αγάπη στη φύση και τον πρωτοπόρο εκδρομισμό, αλλά με νεανική ορμή εξυμνεί τους Κύπριους χωρικούς για τις συνήθειες και τον λιτό και τραχύ τρόπο ζωής  τους, σε σύγκριση με τη ζωή των κατοίκων των πόλεων. Ακολουθούν κείμενα των πρόσφατων δεκαετιών, για την αγάπη και τον σεβασμό του στο περιβάλλον, ομιλίες στις εορταστικές εκδηλώσεις του προσωπικού των εταιρειών του και σε σημαδιακές προσωπικές ή επαγγελματικές επετείους ή επιχειρηματικά συνέδρια, στις τιμητικές εκδηλώσεις για εκλιπόντες Κύπριους πνευματικούς ανθρώπους (Δημήτρης Λιπέρτης, Κώστας Μόντης, Μάριος Τόκας) αλλά και εν ζωή δημιουργούς (Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Κυριάκος Νεοκλέους, Γιάννης Σμαραγδής).

Στο δεύτερο κεφάλαιο δημοσιεύονται έξι συνεντεύξεις του Φώτου Φωτιάδη σε κυπριακές εφημερίδες και περιοδικά της περιόδου 1999-2015 και στα δύο επόμενα κεφάλαια, με τίτλο «Οικονομία» και «Αναπτυξιακά» περιλαμβάνονται δημόσιες παρεμβάσεις του για φλέγοντα οικονομικά ζητήματα της επικαιρότητας, την πετρελαϊκή κρίση του 1973 αλλά και την πρόσφατη οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο, την ίδρυση ανεξάρτητης Γραμματείας Τουρισμού που υπέβαλε το 1960, τις προσπάθειές του  με ξένους ειδικούς, για μεταφορά νερού στην Κύπρο από την Τουρκία (1959), και αργότερα (1963) από τη Συρία, κ.ά.

Το μεγαλύτερο κεφάλαιο του τόμου με τίτλο «Κυπριακό ζήτημα», περιλαμβάνει σαράντα δύο κείμενα, με το παλαιότερο να χρονολογείται τον Νοέμβριο του 1974 και αφορά τη συμμετοχή του Φ. Φωτιάδη στην πρώτη αποστολή της Παγκύπριας Επιτροπής Προσφύγων στην Ελλάδα, Βρετανία, ΗΠΑ και Καναδά. Τα περισσότερα κείμενα είναι των τελευταίων δύο δεκαετιών. Σε μια πρωτότυπη τακτική, ο Φώτος Φωτιάδης απέστελλε συστηματικά επιστολές σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, με πρώτο τον νεοεκλεγέντα, το 1976, πρόεδρο των ΗΠΑ, Jimmy Carter, ενημερώνοντάς τους για πτυχές του εθνικού μας προβλήματος και για τις τεράστιες πληγές που άνοιξε η τουρκική εισβολή του 1974, προτείνοντας και εδώ τολμηρές λύσεις, όπως την ένταξη της Κύπρου στην ΕΟΚ από το 1977. Η καθημερινή έγνοια για το Κυπριακό και οι συχνές δημόσιες παρεμβάσεις του αποτελούν μια σημαντική πλευρά του δημόσιου λόγου του Φώτου Φωτιάδη, σπάνια στην Κύπρο για τους ανθρώπους της επαγγελματικής του τάξης και όχι μόνον, και μοναδική για τη συνέπειά της, αλλά απολύτως συμβατή με τον πατριωτισμό και την ευθύτητα του χαρακτήρα του. Ταυτόχρονα, το κεφάλαιο αυτό αποτελεί και μια σύνοψη της ιστορίας του Κυπριακού από την επαύριον της τουρκικής εισβολής μέχρι τις μέρες μας, όπως το βίωσε ο συγγραφέας: την αγωνιστικότητα και την ελπίδα για την επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, τις ανεκπλήρωτες προσδοκίες και τις απογοητεύσεις, την επιμονή σε θέσεις αρχών, την αέναη και ακάματη διεκδίκηση.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημ. «Ο Φιλελεύθερος» στις 7 Δεκεμβρίου 2019

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019, στο κινηματοθέατρο «Παλλάς» στη Λευκωσία, στις 19.00. Η πρόσκληση για την παρουσίαση, εδώ:

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s