Ξενάγηση από τον Π. Παπαπολυβίου στην Έκθεση «1940. Πρόσωπα και Εικόνες, Κύπρος – Ελλάδα»

Ο φοιτητικός Όμιλος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, διοργανώνει επίσκεψη και ξενάγηση στην έκθεση «1940 Πρόσωπα και Εικόνες, Κύπρος – Ελλάδα», στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, στη Φανερωμένη, στη Λευκωσία.

Την ξενάγηση θα κάνει ο Πέτρος Παπαπολυβίου. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 στις 10.00 πμ θα έχει διάρκεια μιας περίπου ώρας, και θα  είναι ανοικτή σε όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, αλλά και όλους τους φίλους του Ομίλου Ιστορίας και Αρχαιολογίας, παλιούς απόφοιτους του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, μεταπτυχιακούς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος, κ.ο.κ.

Για πρακτικούς σκοπούς θα δημιουργηθεί ομάδα των 25 ατόμων. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι, όπως δηλώσουν συμμετοχή (όνομα, επίθετο, τμήμα και τηλέφωνο), μόνο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο lioann07@ucy.ac.cy . Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Σε περίπτωση που θα υπάρξουν περισσότεροι των 25 ενδιαφερομένων, θα πραγματοποιηθεί ακόμα μια ξενάγηση, ειδικά για φοιτητές, που θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 99 470 510 (Λοΐζος Ιωάννου).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ομίλου Ιστορίας και Αρχαιολογίας, «Η  έκθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου, «1940. Πρόσωπα και Εικόνες, Κύπρος – Ελλάδα», είναι μια έκθεση που ο κάθε ένας, και ιδίως οι νέοι, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούν. Η Έκθεση προσφέρει την δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει σε μια πιο άμεση επαφή με τα γεγονότα που αφορούν την συμμετοχή της Κύπρου και της Ελλάδας στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, μέσα από την προβολή πρωτογενούς υλικού από τα γεγονότα αυτά. Όπως ένας ζωγράφος, που δημιουργεί ένα πορτρέτο, ομοίως και ο επισκέπτης στο μυαλό του, μέσα από την προώθηση μιας πιο ανθρωποκεντρικής και κοινωνικής προσέγγισης, μπορεί να «δημιουργήσει» ή να «αναδημιουργήσει» το «πορτρέτο» του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου  και να αντιληφθεί ακόμη περισσότερο τη σημασία του για την ανθρωπότητα. Στην Έκθεση προβάλλονται οι άμεσα εμπλεκόμενοι αυτού του πολέμου, που δεν είναι άλλοι από τους απλούς ανθρώπους της κοινωνίας, που αντιμετώπισαν αυτό το πρόσωπο του πολέμου κατάματα. Στην Έκθεση συμπεριλαμβάνεται και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Οι Ξεχασμένοι ενός Πολέμου», όπου προβάλλονται φωτογραφίες των εναπομεινάντων εν ζωή Κυπρίων βετεράνων με συνεντεύξεις των ιδίων. Το πιο πολύτιμο προϊόν αυτής της έκθεσης, η ΜΝΗΜΗ

Την επιμέλεια και τον συντονισμό της έκθεσης έχει η Κατερίνα Λουί Νικήτα (διευθύντρια του BPR Cultural Management), την έρευνα – συγγραφή κειμένων για την Κύπρο ο Πέτρος Παπαπολυβίου, την έρευνα – συγγραφή κειμένων για την Ελλάδα ο Στέλιος Κυμιωνής. Οι φωτογραφίες των Βετεράνων είναι του φωτογράφου Δημήτρη Βαττή.

Η έκθεση άνοιξε στο κοινό στις 10 Απριλίου 2019 και θα είναι ανοικτή μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν.

 

 

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s