Παρουσίαση του βιβλίου των Γ. Αγγελετόπουλου και Ε. Αρεταίου για τη σύγχρονη Τουρκία

Αύριο, Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2019, στις 19.00, στη Δημοσιογραφική Εστία (Λεωφ. ΡΙΚ 12, 2120 Αγλαντζιά), θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου των Γιώργου Αγγελετόπουλου και Ευάγγελου Αρεταίου, «Τουρκία: Το τρένο του μεγάλου εκσυγχρονισμού».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Πέτρος Παπαπολυβίου,

& Νίκος Μούδουρος, λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου

και οι συγγραφείς του βιβλίου:

Γιώργος Αγγελετόπουλος, σύμβουλος επικοινωνίας στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών της,

& Ευάγγελος Αρεταίος, δημοσιογράφος.

Η εκδήλωση οργανώνεται από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος και τα Public.

Την πρόσκληση μπορείτε να δείτε και εδώ:

 

Ο Βαγγέλης Αρεταίος ως δημοσιογράφος εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Τουρκία, για διάφορες εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, συνεργάστηκε και συνεργάζεται και με κυπριακές εφημερίδες, και έχει δημοσιεύσει ένα δημοσιογραφικό οδοιπορικό για την πολιτική και την κοινωνία στην Τουρκία.

Ο Γιώργος Αγγελετόπουλος σπούδασε ιστορία στο ΑΠΘ, έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και το διδακτορικό του στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (2018, θέμα: «Ο ρόλος της εφημερίδας Hürriyet στην ανάδειξη του Κυπριακού ως «εθνικού ζητήματος» της Τουρκίας (1948-1955»). Εργάστηκε στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στην Αθήνα, και έχει υπηρετήσει στα Γραφεία Τύπου Άγκυρας, Λευκωσίας και Κωνσταντινούπολης.

Για το περιεχόμενο του βιβλίου, αντιγράφω από το οπισθόφυλλό του:

“Τελικά η Τουρκία δεν συντηρητικοποιείται. Κάθε άλλο: αντίθετα από ό,τι θα επιθυμούσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και παρά τις κραυγές των συντηρητικών και των εθνικιστών, η κοινωνία της εκσυγχρονίζεται ραγδαία. Το παρόν οδοιοπορικό αποδεικνύει πως νέες, υβριδικές ταυτότητες προτάσσουν την ατομικότητα ως όπλο ενάντια στον αυταρχισμό που καλλιεργείται στην ενδοχώρα.

Μετά την καταστολή της εξέγερσης του πάρκου Γκεζί το 2013 και το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, ο Ερντογάν τροφοδοτεί συνειδητά ένα επικίνδυνο κλίμα πόλωσης, στο οποίο κυριαρχούν ο άκρατος εθνικισμός, η υπερσυντηρητική πατριαρχία και η κουλτούρα της βίας, καλλιεργώντας την πεποίθηση ότι η Τουρκία βάλλεται πανταχόθεν από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς. Την ίδια στιγμή, όμως, ένας βαθύς κι υποσυνείδητος εκσυγχρονισμός έχει αρχίσει να μετασχηματίζει τη συμπεριφορά, την καθημερινότητα, τις νοοτροπίες και, τελικά, τις προσδοκίες των Τούρκων πολιτών.

Μέσα από ενδελεχείς δημοσιογραφικές παρατηρήσεις και εξαιρετικές θεωρητικές επισημάνσεις, βασισμένες στην ιστορία και την κοινωνιολογία τόσο της Τουρκίας όσο και των μουσουλμανικών κοινωνιών εν γένει, το βιβλίο αποκαλύπτει την αντιφατική αυτή πορεία της Τουρκίας, όπου ο αυταρχισμός κι ο εθνικισμός έρχονται αντιμέτωποι με την ατομικότητα, που αμφισβητεί το παραδοσιακό, το κυρίαρχο μοντέλο συμπεριφορών και φέρνει ακόμα και τους συντηρητικούς πληθυσμούς της ενδοχώρας όλο και πιο κοντά στο σύγχρονο τρόπο ζωής.”

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s