Το τελικό πρόγραμμα της εκδρομής στη Μακεδονία (Ιούνιος 2019)

Για πέμπτη χρονιά οργανώνεται, στις 5 με 12 Ιουνίου 2019, η εκδρομή των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών (και παλαιών αποφοίτων) του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Ελλάδα. Έχουν προηγηθεί οι εκδρομές στη Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Μακεδονία, τον Ιούνιο του 2014, στην Κρήτη, τον Ιούνιο του 2015, στα Γιάννενα, τον Ιούνιο του 2016 και στην Πελοπόννησο και στην Αθήνα, τον περσινό Ιούνιο.

Όπως κάθε χρόνο, η εκδρομή περιλαμβάνει επίσκεψη σε αντίστοιχο Τμήμα ελληνικού πανεπιστημίου, τη συνάντηση με το ακαδημαϊκό προσωπικό και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, και την επίσκεψη σε μνημεία, ιστορικούς χώρους, μουσεία και αξιοθέατα του μητροπολιτικού ελληνικού χώρου.

Φέτος, όπως έχουμε και εξαιτίας της πολιτικής επικαιρότητας, θα επισκεφθούμε τη Μακεδονία και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στη Φλώρινα. Η φετινή εκδρομή θα είναι οκταήμερη (επτά διανυκτερεύσεις). Ακολουθεί το τελικό πρόγραμμα.

5 Ιουνίου 2019, Τετάρτη

Αναχώρηση με τις πρώτες πρωινές πτήσεις για τη Θεσσαλονίκη.

Άφιξη στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και αναχώρηση για τη Φλώρινα με το λεωφορείο γύρω στις 10.00 το πρωί.

Στάση στον Αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας

Έδεσσα – Καταρράκτες

Σύντομη στάση στο Αμύνταιο, αδελφοποιημένη πόλη με τον Καραβά της Κερύνειας: «Οδός Ιωάννη Πηγασίου»..

Άφιξη στη Φλώρινα. Απογευματινός περίπατος και ξενάγηση στην πόλη

6 Ιουνίου, Πέμπτη

Επίσκεψη στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – 9.00 – 14.00: Επιστημονική ημερίδα με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές/τριες του Τμήματος. Γεύμα στο εστιατόριο του Πανεπιστημίου.

Απόγευμα: Διέλευση από τον συνοριακό σταθμό της Νίκης στη γειτονική χώρα, πρώην FYROM και νυν «Βόρεια Μακεδονία» και επίσκεψη στο Μοναστήρι (σημερινή ονομασία Μπίτολα) – περίπατος και ξενάγηση στην πόλη. (Απόσταση από τη Φλώρινα γύρω στα 35 χιλιόμετρα)

Δεύτερη διανυκτέρευση στη Φλώρινα

7 Ιουνίου, Παρασκευή

Πισοδέρι, Ανταρτικό, Πρέσπες.

Χωριά του Γράμμου, Καστοριά.

Θεσσαλονίκη

8 Ιουνίου, Σάββατο

Επίσκεψη στα Οχυρά του Ρούπελ – Σέρρες – Δράμα – Δοξάτο – Καβάλα (βασικοί σταθμοί Ρούπελ και Καβάλα) – Θεσσαλονίκη

9 Ιουνίου, Κυριακή

Ουρανούπολη, Χαλκιδική, γύρος του Αγίου Όρους με κρουαζιερόπλοιο με το πλοίο των 10.30 πμ. Απόγευμα στην Ουρανούπολη

Σύντομη στάση στα Στάγειρα – Αριστοτέλης – Θεσσαλονίκη

10 Ιουνίου, Δευτέρα

Πολύκαστρο, συμμαχικό στρατιωτικό κοιμητήριο Α Παγκοσμίου πολέμου – Κύπριοι πεσόντες – Μνημείο μάχης Σκρα, στο χωριό Σκρα, Σύντομη τελετή στο μνημείο και στη μαρμάρινη πλάκα με τους Κύπριους πεσόντες του ελληνικού στρατού – Αρχάγγελος – Αριδαία – Λουτρά Πόζαρ – Αρχαιολογικός χώρος Πέλλας – Θεσσαλονίκη

11 Ιουνίου, Τρίτη

Επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς τόπους της Θεσσαλονίκης

(Λευκός Πύργος, Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, Αρχαιολογικό Μουσείο – αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί αργότερα)

 12 Ιουνίου, Τετάρτη

Αναχώρηση με τις μεταμεσημβρινές πτήσεις για τη Λάρνακα.

Στην εκδρομή έχουν δηλώσει συμμετοχή 46 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες και δύο συνοδοί (Γ. Καζαμίας και Π. Παπαπολυβίου).

 

Προς τους εκδρομείς

  1. Η είσοδος στα Μουσεία και στους Αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα είναι δωρεάν για τους φοιτητές, εφόσον έχουν μαζί τους την πανεπιστημιακή τους κάρτα. Μην την ξεχάσετε!
  2. Για τη διέλευση στο άρτι μετονομασθέν κράτος της «Βόρειας Μακεδονίας» χρειάζεστε ή διαβατήριο ή νέου τύπου ταυτότητα όπου να γράφεται και με λατινικούς χαρακτήρες το ονοματεπώνυμό σας
  3. Στα Λουτρά Αριδαίας – όπου υπάρχει και πισίνα και το ποτάμι είναι ξέβαθο…- όσες κι όσοι το επιθυμούν μπορούν να κάνουν (ιαματικό) μπάνιο.

Η φωτογραφία από την ιστορική πρώτη εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο του 2014, με μια μικρή ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών. Εδώ, στον Λευκό Πύργο

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s