Παύλος Γιαννακόπουλος: Ένας άνθρωπος, μια ομάδα, μια εποχή

Κηδεύτηκε σήμερα στην Αθήνα ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ένας σπουδαίος παράγοντας του ελληνικού αθλητισμού, που δημιούργησε, μαζί με τα αδέλφια του Θανάση και Κώστα, τη μεγαλύτερη ομάδα της σύγχρονης ελληνικής αθλητικής ιστορίας, τον μπασκετικό Παναθηναϊκό, των έξι ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

 

Οι εκδηλώσεις πένθους των οπαδών και φίλων του Παναθηναϊκού, αλλά και  γενικότερα των Ελλήνων φιλάθλων, ξεκίνησαν από την Κυριακή το βράδυ στο ΟΑΚΑ, στον τρίτο τελικό του πρωταθλήματος μπάσκετ μεταξύ Παναθηναϊκού και ΟΣΦΠ και κορυφώθηκαν σήμερα στην κηδεία του Παύλου Γιαννακόπουλου, στη Μητρόπολη των Αθηνών.

 

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν ξεχωριστός για πολλούς λόγους, που αναλύθηκαν σε εκατοντάδες άρθρα, δηλώσεις και αναρτήσεις στο διαδίκτυο αυτές τις μέρες, σε μια πρωτοφανή, για την ανθρωποφαγική εποχή μας συρροή επαινετικών σχολίων και συγκινητικών αποχαιρετισμών : Εξέφραζε μιαν άλλη εποχή, των παραγόντων – οπαδών, που αναλάμβαναν μια ομάδα για να ξοδέψουν  χρήματα «για την τρέλα τους» (ή να καταστραφούν οικονομικά) και όχι για να αποκτήσουν πολιτικές προσβάσεις και άλλα άνομα κέρδη, όπως επικράτησε, λίγο – πολύ μετά την καθιέρωση  του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα με τα διάφορα απίθανα λαμόγια – προέδρους.

 

Το ύφος και το ήθος που εξέπεμπε ήταν εντελώς διαφορετικά από τους συνήθεις μπασκετο- και ποδοσφαιρο-παράγοντες: Σοβαρός οικογενειάρχης, μακριά από  τα «κοσμικά», με απλό ντύσιμο, κοντός, που ανάμεσα στους μπασκετομπολίστες φαινόταν ακόμη κοντύτερος, με καθαρεύουσα γλώσσα παλαιού γυμνασιάρχη, προσηνής άνθρωπος παρά τη μεγάλη οικονομική του επιφάνεια, με πρακτικές και μια πολύχρονη διοικητική αφέλεια απέναντι στους απέναντι, όπου κυριαρχούσαν οι εντελώς διαφορετικές μορφές του «ξανθού» και του Σωκράτη ή τους σημερινούς διάφορους νεόπλουτους «παράγοντες» με τα τεράστια πούρα και τα κότερα. Θυμάμαι ένα χαρακτηριστικό ειρωνικό πρωτοσέλιδο μιας αθηναϊκής αθλητικής εφημερίδας όταν ο Παναθηναϊκός στα πέτρινα χρόνια και πάλι έχανε το πρωτάθλημα στις λεπτομέρειες, με τον τίτλο «Ο Παύλος ασθενής». Δεν τα παράτησε και κατάφερε να δημιουργήσει μιαν αθλητική αυτοκρατορία.

 

Αναμείχθηκε διοικητικά στον Παναθηναϊκό για μισόν περίπου αιώνα και η απώλειά του ήρθε να υπογραμμίσει το τέλος εποχής, σε μιαν χρονιά που άφησε τεράστιες πληγές στο ποδοσφαιρικό τμήμα, που έγινε «η χλεύη των αιωνίων ηττημένων», με άδηλο μέλλον. Παράλληλα, τα πάντα έχουν αλλάξει και οι κάφροι καταφέρνουν, λίγο – πολύ, να επιβάλλουν τους νόμους τους. Αυτοί που στη σημερινή κηδεία αποδοκίμασαν τον Μαρινάκη, και οι άλλοι, περισσότεροι, που στο ματς της Κυριακής, τη μέρα του θανάτου του Π. Γιαννακόπουλου, έβριζαν χυδαία την οικογένεια του Σπανούλη. Ξεχνώντας ότι ο Παύλος Γιαννακόπουλος θα αποδοκίμαζε τέτοιες συμπεριφορές. Άλλοι καιροί, όμως, και άλλα ήθη…

 

Για μας τους φιλάθλους, και δη τους Παναθηναϊκούς, η προεδρία του ήταν ένα τεράστιο ανεπανάληπτο δώρο: Πέρα από τα ευρωπαϊκά και τα εγχώρια πρωταθλήματα, έφερε στον Παναθηναϊκό και είδαμε παίκτες όπως τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φάνη, τον Φράγκι, τον Διαμαντίδη, τον μεγάλο Στόγιαν Βράνκοβιτς, τον Ντομινίκ Γουΐλκινς και τον Μπάιρον Σκοτ, τον Ντέγιαν Μποντίρογκα, τον Σάρας Γιασικεβίτσιους, και δεκάδες άλλους και έναν προπονητή όπως τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

 

Θα τον θυμόμαστε για όλες τις χαρές που χάρισε η προεδρία του στην ομάδα με το τριφύλλι, για τα κύπελλα που έφερε, για τον τρόπο που έπαιρνε το μικρόφωνο όταν χρειαζόταν να ηρεμήσει τους κάφρους. Μια οικεία αγαπημένη μορφή της διπλανής πόρτας που δημιούργησε μια ομάδα που έκανε ευτυχείς εκατομμύρια Έλληνες φιλάθλους και γιγάντωσε την αίγλη του Παναθηναϊκού.

 

Καλό ταξίδι, πρόεδρε. Και σε ευχαριστούμε!

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s