Εκδήλωση για τη Στέλλα Παναγίδου, Σπίτι της Κύπρου, Αθήνα 5 Οκτωβρίου 2017

Την  Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 20:00 στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα) στην Αθήνα, θα γίνει η εκδήλωση «Στέλλα Παναγίδου-Μιχαλακοπούλου (1946-1995). Μια Αμμοχωστιανή φωτισμένη παιδαγωγός, μια εμπνευσμένη ποιήτρια…»

Για τη Στέλλα Παναγίδου-Μιχαλακοπούλου θα  μιλήσουν ο Πέτρος Παπαπολυβίου (για το πέρασμά της από το Γυμνάσιο Λαπήθου, ένα χρόνο πριν από την τουρκική εισβολή), η συγγραφέας Χρυσόθεμις Χατζηπαναγή και η Νεκταρία Φυτουράκη, μαθήτρια του 60ου Γυμνασίου Κυψέλης κατά το 1987-1990. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο φιλόλογος Δημήτρης Κανελλόπουλος.

Η Στέλλα Παναγίδου (1946 – 1995) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Aμμόχωστο. Ολοκληρώνοντας τη γυμνασιακή της φοίτηση, σπούδασε Γαλλική και Ελληνική Φιλολογία ενώ στη συνέχεια εργάστηκε σχεδόν για τρεις δεκαετίες ως καθηγήτρια, σε σχολεία της Κύπρου (Αμμόχωστος, Λάπηθος) και της Ελλάδας. Τον Φλεβάρη του 1974 παντρεύτηκε τον Ελλαδίτη δικηγόρο Μιχάλη Μιχαλακόπουλο. Εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και τον Ιούλιο του 1976 απέκτησε τον γιο της, Γιάννη. Ευαίσθητη ψυχή, έδειξε την κλίση της προς την ποίηση από τα μαθητικά της χρόνια, όμως σίγησε απότομα ποιητικά το καλοκαίρι του ’74. Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής της δράσης προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές της την ιστορία και τους αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού, οργανώνοντας ανάλογες εκδηλώσεις. Παράλληλα κρατούσε άσβεστο το ενδιαφέρον τους για την παιδική λογοτεχνία συγκροτώντας «Ομάδες Βιβλίου», εκδίδοντας περιοδικά, κάνοντας συναντήσεις με αγαπημένους συγγραφείς, έχοντας ως γνώμονα πάντα την αυτενέργεια των παιδιών. Η Στέλλα Παναγίδου αναχώρησε πρόωρα από τη ζωή τον Ιανουάριο του 1995. Ο σύζυγός της και ο γιος της, που κληρονόμησαν τη μεγάλη αγάπη της για την Κύπρο, συγκέντρωσαν τους στίχους της και εξέδωσαν τα «Ποιήματα (1961-1973)», το 2013. Ανάμεσα στους πολλούς που την θυμούνται με αγάπη είναι και οι μαθητές και οι μαθήτριες της στο Γυμνάσιο Λαπήθου, από τη Λάπηθο, τον Καραβά και τα περίχωρά τους, κατά το 1972-1973…

Στη φωτογραφία, από το αρχείο της οικογένειας Μιχαλακοπούλου, η Στέλλα Παναγίδου σε ένα από τα τμήματα της Α΄ τάξης του Γυμνασίου Λαπήθου, το 1972-1973.

Η πρόσκληση, με λεπτομέρειες, για την εκδήλωση, εδώ: Panagidou Stella

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s