Πρωτοχρονιάτικες ευχές … του 1916

Πρωτοχρονιά του 2016, σε λίγες ώρες, και αναζητώντας …πρωτοτυπία στις ευχές κατέφυγα στον προ εκατονταετίας κυπριακό Τύπο. Παραθέτω, λοιπόν, στη συνέχεια, μια σταχυολόγηση ορισμένων από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις και χρονογραφήματα των εβδομαδιαίων ελληνικών εφημερίδων της Κύπρου, τις πρώτες ημέρες του 1916. Ας σημειωθεί ότι και το 1916 η πρωτοχρονιά ήταν Παρασκευή.

Στη Λευκωσία, ο «Κυπριακός Φύλαξ» του Νικόλαου Καταλάνου, πληροφορεί για την τέλεση χορεσπερίδος «ως από πολλών ήδη ετών είθισται», στο Αναγνωστήριο «Αγάπη του Λαού» του οποίου προήδρευε. Τόσο η αποχώρηση του 1915 όσο και η υποδοχή του νέου έτους, 1916, έγινε με τον εθνικό ύμνο… Ακολούθησε η κοπή των βασιλόπιτων και χορός μέχρι της 3ης πρωινής (!). Ανάλογη χορεσπερίς έγινε και στην Εμπορική Λέσχη, από «ομάδα νέων», ενώ «πολύς διεθνής κόσμος» πέρασε το βράδυ της πρωτοχρονιάς στον κινηματογράφο, όπου ανάμεσα σε παραστάσεις και κλήρωση λαχείων κόπηκαν και εκεί οι βασιλόπιτες.

KipFil001

Σε ένα άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας περιγράφεται η φιλανθρωπική ημερίδα της Φιλοπτώχου Αδελφότητος «Άγιος Ιωάννης», που έγινε σε αίθουσα του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα περισσεύματα από τις εισπράξεις υπέρ των πτωχών «κεφαλαιοποιούνται εις αγοράν ακινήτου προσοδοφόρου ιδιοκτησίας», για τον ίδιο σκοπό…

KipF002

 

Στη Λεμεσό, μια είδηση στη «Σάλπιγγα», της οικογένειας Χουρμούζιου, πληροφορεί για την έλλειψη κρέατος και τις υψηλές τιμές στην αγορά τις μέρες των γιορτών. Ο λόγος; «λόγω της οψιμότητος του καιρού, δεν εβλάστησε το χόρτον. Και επήλθε ψόφος εις πολλά ποίμνια της επαρχίας μας…»

Salp003

 

Από την άλλη ιστορική εφημερίδα της Λεμεσού, την «Αλήθεια», του δημοτικιστή και κωνσταντινικού, Μενέλαου Δ. Φραγκούδη, παραθέτω μερικούς στίχους από το ποίημα «1915-1916. Άϊς Βασίλης έρχεται..», που υπέγραφε ο Αναπ., ., δηλαδή ο φιλόλογος Νίκος Θ. Αντωνιάδης («Ανάποδος»).  Όπως προβλέπει (διαχρονικά…) το σατιρικό ποίημα, … «δυο κουκκιά χειρότερος, θα ειν’  ο νέος χρόνος»…

Alith004

Και τέλος, οι πρωτοσέλιδες ευχές για το 1916, της (βενιζελικής) «Σάλπιγγος»: Εγκάρδιος χαιρετισμός, και προσμονή της εθνικής αποκαταστάσεως διά της νίκης των Συμμάχων.

Salp005

Φίλες και φίλοι, Καλή χρονιά!

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s