Ένα πολύτιμο δώρο από την Ελλάδα

Έγινε την Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αθήνα, η τελετή παράδοσης δύο σπουδαίων ιστορικών κειμηλίων για τη νεότερη ιστορία της Κύπρου. Δωρητής των κειμηλίων, με μακροχρόνιο δανεισμό, είναι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος και τελικός παραλήπτης, διά του προέδρου της Βουλής, κ. Γιαννάκη Ομήρου, το Μουσείο Αγώνος, στη Λευκωσία.

Η παραχώρηση της Καινής Διαθήκης πάνω στην οποία ορκίστηκαν τον Μάρτιο του 1953 οι πρωτεργάτες της ίδρυσης της ΕΟΚΑ και του χειρόγραφου «Όρκου των Αθηνών», με πρώτη την υπογραφή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, αποτελεί μια ακόμη συμβολή του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος στην ιστορία της Κύπρου. Στο κτίριο του Μουσείου, στο κέντρο της Αθήνας, όπως είναι γνωστό φυλάσσονται ανεκτίμητοι κυπριακοί θησαυροί: η σημαία των Κυπρίων εθελοντών της επανάστασης του 1821, με την επιγραφή «ΣΗΜΕΑ ΕΛΗΝΗΚΗ ΠΑΤΡΗΣ ΚΗΠΡΟΥ», η προσωπογραφία του εθνομάρτυρα της 9ης Ιουλίου 1821, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, σειρά αυθεντικών κυπριακών ενδυμασιών του τέλους του 19ου αιώνα, 90 φωτογραφίες από την Κύπρο του 1900, που δημοσιεύθηκαν, με επιμέλεια του γράφοντος, στον πρόσφατο τόμο «Η Κύπρος στο γύρισμα του εικοστού αιώνα», και μοναδικά έγγραφα και χάρτες. Όλα αυτά σε ένα κτίριο με πολυσήμαντους συμβολισμούς για τη νεοελληνική ιστορία αλλά και τον κυπριακό αλυτρωτισμό, το κτίριο της «Παλιάς Βουλής», εκεί όπου φιλοδοξούσαν να εισέλθουν ως πληρεξούσιοι και οι ηγέτες του πρώιμου κυπριακού ενωτικού κινήματος.

Εμπνευστής της παραχώρησης των δύο ιστορικών κειμηλίων στην Κύπρο ήταν ο γενικός γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, Ιωάννης Μαζαράκης – Αινιάν, γόνος μιας ιστορικής οικογένειας με τεράστια προσφορά στην ελληνική ιστορία, και με πολύχρονους και στέρεους δεσμούς με την Κύπρο. Το 1976 ο ίδιος εξέδωσε (εκδόσεις «Κέδρος») το βιβλίο «Μαρτυρίες από την Κύπρο», ένα συγκλονιστικό βιβλίο με αφηγήσεις από όσα φοβερά υπέστησαν στα χέρια του Αττίλα αιχμάλωτοι και γυναικόπαιδα. Το βιβλίο επανεκδόθηκε στην εικοστή επέτειο της εισβολής, το 1994, από τις εκδόσεις «Δωδώνη». Στην είσοδο της νέας χιλιετίας το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο φιλοξένησε στις αίθουσές του, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου την έκθεση «Οι κυπριακές φορεσιές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου», και πέρσι, στην τεσσαρακοστή επέτειο από την τουρκική εισβολή, την έκθεση «Κύπρος, στο γύρισμα του 20ού αιώνα», που έχει από τότε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, την Ξάνθη, τη Λευκωσία και τη Λάρνακα.

Το συγκινητικό κλίμα στην προχθεσινή τελετή στην Αθήνα κορυφώθηκε την ώρα της παράδοσης στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των δύο ανεκτίμητης ιστορικής αξίας κειμηλίων, που σηματοδοτούν την απόφαση για την έναρξη του ένοπλου αγώνα για την ένωση με την Ελλάδα. Η παραχώρηση των δύο κειμηλίων υπογραμμίζει τη βαθύτατη αγάπη για την Κύπρο των επιστημονικών φορέων και των πνευματικών ιδρυμάτων της Ελλάδας, και των ανθρώπων τους, σε πείσμα των σημερινών αντιξοοτήτων που δοκιμάζουν καίρια την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, δίνει ατύπως και μιαν απάντηση στα όσα άκαιρα, άτοπα και άστοχα ειπώθηκαν πρόσφατα από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Καλοπαναγιώτη.

Δημοσιεύθηκε στην εφημ. «Ο Φιλελεύθερος» στις 27 Ιουνίου 2015. (Γράφτηκε πριν από την εξαγγελία του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.)

Mouseio

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s