Μάθημα ιστορίας στην Κρήτη

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στις 9 με 15 Ιουνίου 2015, η επταήμερη εκπαιδευτική εκδρομή προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στην Κρήτη. Σε αυτήν μετείχαν 31 φοιτητές και φοιτήτριες, με τη συνοδεία τριών διδασκόντων στο Τμήμα. Η εκδρομή ακολούθησε ανάλογο εκπαιδευτικό ταξίδι που έγινε πέρσι, στη Μακεδονία, και εντάσσεται στην προσπάθεια γνωριμίας των φοιτητών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας με το γεωγραφικό χώρο όπου εκτυλίχθηκαν τα σημαντικότερα γεγονότα της νεοελληνικής ιστορίας, με την παράλληλη επίσκεψη στα αρχαιολογικά μνημεία, τα μουσεία αλλά και τα κυριότερα πανεπιστήμια και επιστημονικά ιδρύματα της Ελλάδας.

Η φετινή εκδρομή άρχισε με επίσκεψη στην 1η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών, στο Μάλεμε, όπου υποδέχθηκε τους εκδρομείς ο διοικητής  της Μοίρας αντισυνταγματάρχης Νικ. Κωστάκης. Αφού έγινε κατάθεση στεφανιού στο μνημείο των 29 καταδρομέων της Α΄  Μοίρας Καταδρομέων που σκοτώθηκαν με το μοιραίο «Νοράτλας» στη Λευκωσία στις 21 Ιουλίου 1974, οι αλεξιπτωτιστές δεξιώθηκαν την ομάδα των Κυπρίων φοιτητών και φοιτητριών.

Ακολούθησε επίσκεψη στο γερμανικό στρατιωτικό κοιμητήριο στο Μάλεμε και στους τάφους των Βενιζέλων, στο Ακρωτήρι. Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στη Χαλέπα, μίλησαν στους εκδρομείς ο  διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Παπαδάκης και οι συνεργάτες του, που ξενάγησαν την κυπριακή ομάδα στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος και, κατ’ εξαίρεση, στο σπίτι του Ελ. Βενιζέλου, που παραμένει κλειστό εδώ και μια τριετία για ανακαίνιση, και το επίσημο άνοιγμά του για το κοινό θα γίνει σε λίγες μέρες. Το πρόγραμμα στα Χανιά ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιού στο μνημείο των πεσόντων Κρητών στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή, στο κέντρο της πόλης, και την επίσκεψη στο κοινοπολιτειακό στρατιωτικό κοιμητήριο, στη Σούδα. Εκεί εντοπίσαμε τους τάφους δύο συμπατριωτών μας – στρατιωτών του «Κυπριακού Συντάγματος» που σκοτώθηκαν στη Μάχη της Κρήτης, τον Μάιο του 1941, και ενός τρίτου, με την επιγραφή στο μνήμα του, «άγνωστος άνδρας του Κυπριακού Συντάγματος».

Τις επόμενες ημέρες η εκδρομή συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Ρέθυμνο, στην Κνωσό, στη Σπιναλόγκα, στον Άγιο Νικόλαο, στο Ηράκλειο, στη Μυρτιά (στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη), στα Ανώγεια και σε άλλα ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικά και ιστορικά  μουσεία και αξιοθέατα της Κρήτης.

Στα Χανιά οι εκδρομείς πήραν μέρος με τέσσερις εισηγήσεις για θέματα σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου (δύο από μεταπτυχιακούς φοιτητές) στη φιλολογική βραδιά «Κύπρος: Πτυχές από τη σύγχρονη ιστορία της», που οργάνωσε η Ιερά Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Σύλλογος Κυπρίων Χανίων. Στην ίδια εκδήλωση, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου απήγγειλε το ποίημα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, «Τα κύματα».

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο, έγινε ξενάγηση στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη από τον διευθυντή της Βιβλιοθήκης και πραγματοποιήθηκε το θεματικό εργαστήρι που οργάνωσε το Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και το Εργαστήριο Κοινωνικής Ανάλυσης και Εφαρμοσμένης Κοινωνικής Έρευνας, με τίτλο «Αστική κοινωνικότητα, συλλογική δράση και αθλητικές πρακτικές στην Κύπρο και την Κρήτη (τέλη 19ου – μέσα 20ου)». Σε αυτό πήραν μέρος με ανακοινώσεις τους και εννιά μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η εκδρομή στην Κρήτη μας επιφύλαξε πολλές συγκινήσεις. Κρατάμε, ως τη σημαντικότερη, τη ζεστή φιλοξενία των Κρητικών, αλλά και την αγάπη τους για την Κύπρο: τόσο των απλών ανθρώπων που γνωρίσαμε και συναναστραφήκαμε για μια βδομάδα, όσο και των συναδέλφων, των φορέων και των ιδρυμάτων που μας υποδέχθηκαν, και εκτός από ένα «εντατικό καλοκαιρινό μάθημα νεοελληνικής ιστορίας», μας παρέδωσαν και μαθήματα υποδειγματικής φιλοξενίας. Τους ευχαριστούμε.

 Δημοσιεύθηκε στην εφημ. «Ο Φιλελεύθερος», στις 20 Ιουνίου 2015

Οι εκδρομείς στο μνημείο των πεσόντων του Νοράτλας, στο Μάλεμε, με τον διοικητή της 1ης ΜΑΛ και Κύπριους των Χανίων

Maleme

Στο κοινοπολιτειακό στρατιωτικό κοιμητήριο της Σούδας, μπροστά από το μνήμα στρατιώτη του «Κυπριακού Συντάγματος»

Souda

 

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s