Από το συνέδριο στα Λεύκαρα

Έγινε με μεγάλη επιτυχία στις 23 και 24 Μαΐου 2015 το Γ’  “Κοινόν Κυπρίων”, η επιστημονική  συνάντηση φοιτητών & αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ιστορικών / ερευνητών, σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκάρων. Ήταν, κατά γενική ομολογία, η πιο επιτυχής συνάντηση μέχρι τώρα, από άποψη συμμετοχών και συζήτησης, συνεχίζοντας την παράδοση που δημιούργησαν οι προηγούμενες συναντήσεις στην Κακοπετριά (2013) και στον Αγρό (2014). Φέτος υπήρξαν και τρεις άτυπες θεματικές, για την ιστορία της κυπριακής μετανάστευσης, την τοπική ιστορία των Λευκάρων και την ιστορία των κομμάτων της Κύπρου. Ιδιαίτερη στιγμή και μεγάλη τιμή για το “Κοινόν Κυπρίων”, υπήρξε η ανακοίνωση του επίτιμου προέδρου του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, για τις αναμνήσεις του από τα Λεύκαρα των παιδικών του χρόνων.

Οι σύνεδροι ευχαριστούν θερμά για τη ζεστή φιλοξενία στα Λεύκαρα τον Δήμαρχο Λευκάρων κ. Σάββα Ξενοφώντος και όλους τους Λευκαρίτες και τις Λευκαρίτισσες που παρευρέθηκαν. Ξεχωριστές ευχαριστίες οφείλουμε και στον κ. Δημήτρη Σάββα, για την εισαγωγική του ομιλία για την ιστορία της κωμόπολης αλλά και για την ξενάγησή μας στα Λεύκαρα και στην Εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Επίσης, ευχαριστούμε τη Σχολική Εφορεία Λευκάρων και το Περιφερειακό Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκάρων, για την παραχώρηση της αίθουσας όπου φιλοξενήθηκε το συνέδριο.

Το πού θα φιλοξενηθεί το επόμενο “Κοινόν Κυπρίων”, το 2016, δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. Κατατέθηκαν ήδη δύο προτάσεις, μία για τον Καλοπαναγιώτη και μία για το Γούρρι – Φικάρδου, ενώ ο Δήμαρχος Λευκάρων, πρότεινε το συνέδριό μας να μας φιλοξενηθεί και του χρόνου στην κωμόπολή του. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει έντονα τον …μετασυνεδριακό διάλογο, ενώ αναμένονται με ενδιαφέρον οι απόψεις που θα εκφράσουν όλες οι συνιστώσες του “Κοινού Κυπρίων”…

Νάμαστε γεροί και του χρόνου!

Στην αναμνηστική φωτογραφία, ομάδα συνέδρων φωτογραφίζεται στην είσοδο του Δημαρχείου των Λευκάρων, το Σάββατο 23 Μαΐου 2015.  (Απουσιάζουν, λόγω του προηγηθέντος λευκαρίτικου τταβά, βασικά στελέχη του “Κοινού Κυπρίων”)

image1

 

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s