Η τρίτη συνάντηση του «Κοινού Κυπρίων» – Λεύκαρα 2015

Το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαΐου 2015, θα πραγματοποιηθεί στα Λεύκαρα, με τίτλο «Κοινόν Κυπρίων» η Γ΄ Επιστημονική συνάντηση φοιτητών & αποφοίτων του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και ιστορικών / ερευνητών. Ο τίτλος «Κοινόν Κυπρίων» παραπέμπει στον Σύλλογο των Κυπρίων φοιτητών και διανοουμένων που ιδρύθηκε από τον φιλόλογο – ιστορικό και ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, Ροδίωνα Γεωργιάδη, στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 1942, μεσούσης της γερμανικής κατοχής.

Όταν ξεκινήσαμε πρόπερσι την προσπάθεια αυτή, στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Κακοπετριάς, το Σάββατο 13 Απριλίου 2013, είχαμε πει ότι ελπίζαμε η συνάντηση αυτή να καθιερωθεί σε ετήσιο θεσμό που να φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετικό χωριό της κυπριακής υπαίθρου.

Στην πρώτη συνάντηση, παρουσιάστηκαν 24 ανακοινώσεις για διάφορα θέματα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Στο περσινό συνέδριο, παρότι διήμερο, παρουσιάστηκαν άλλες τόσες ανακοινώσεις, 23 συνολικά, καθώς δόθηκε περισσότερος χρόνος για να συναντηθούμε με φίλους, συμφοιτητές και συναδέλφους, και να συζητήσουμε για τα κοινά μας ενδιαφέροντα, αλλά και για να ξεναγηθούμε στον Αγρό. Κεντρική στιγμή της περσινής συνάντησης ήταν η συζήτηση με τον Γεώργιο Παπανικολάου, βετεράνο του 256ΤΠ από τον Αγρό, και η συγκλονιστική του αφήγηση για τον εγκλωβισμό του στη Λάπηθο, τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο 1974, την αποφυγή της αιχμαλωσίας του και τη γνωριμία του με την «κυρά της Λαπήθου» Ευφροσύνη Προεστού.

 

Στη φετινή συνάντηση έχουν τεθεί και δύο θεματικές: Η μετανάστευση και η τοπική ιστορία των Λευκάρων. Εννοείται ότι οι υπόλοιπες ανακοινώσεις θα αναφέρονται σε θέματα επιλογής των συνέδρων.

 

Όπως ήταν και η αρχική σκέψη, όσοι εκ των συνέδρων μπορούν και επιθυμούν, θα διανυκτερεύσουν στα Λεύκαρα. Η περιοχή δεν έχει ξενοδοχείο, όμως υπάρχουν αρκετές επιλογές για διανυκτέρευση σε μικρούς ξενώνες στα Λεύκαρα ή στον Κάτω Δρυ.

 

Παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος στο «Γ΄  Κοινόν Κυπρίων» με ανακοίνωση, να δηλώσουν τον τίτλο της ανακοίνωσής τους μέχρι τις 3 Μαΐου 2015, ώστε να καταρτιστεί το τελικό πρόγραμμα.

 

Όπως πάντα, οι εργασίες του συνεδρίου είναι ανοικτές στο κοινό. Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης του συνεδρίου.

 

Το συνέδριο θα φιλοξενηθεί στο κτίριο του Γυμνασίου – Λυκείου Λευκάρων και οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 10.00 πμ το Σάββατο 23 Μαΐου 2015.

 

Δηλώσεις συμμετοχής και τίτλοι ανακοινώσεων στο ppplb@ucy.ac.cy

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s