Η κυπριακή υποδοχή του Μουντιάλ

Από προχθές, 12 Ιουνίου, εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλων σε όλη την υφήλιο παρακολουθούν το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, μια διοργάνωση που είναι γνωστή πια ως «Μουντιάλ». Όπως και αν προσεγγίζει κανείς το σύγχρονο ποδόσφαιρο, είτε σαν ομαδικό παιγνίδι που απασχολεί με την ίδια αγάπη, υπερταξικά και υπερεθνικά, μικρά παιδιά και «σοβαρούς ανθρώπους», είτε (για τους ά-μπαλους…) ως «όπιο του λαού», είτε ως μια τεράστια παγκόσμια επιχείρηση ή ένα από τα μαζικότερα φαινόμενα της εποχής μας, σχεδόν όλοι, άλλοι με μεγαλύτερη ζέση και άλλοι με λιγότερη, θα αφιερώσουν στο Μουντιάλ αρκετά από τα βράδια των επόμενων εβδομάδων.
Το Μουντιάλ της Βραζιλίας είναι το εικοστό στη σειρά. Στην Κύπρο οι παλιοί φίλαθλοι δεν πρόκειται να ξεχάσουν τους τελικούς του 1966 με την περιπετειώδη κατάληξη, του 1970 με το μαγικό ποδόσφαιρο της Βραζιλίας του Πελέ και του κακοσήμαδου 1974, οκτώ μέρες πριν από το πραξικόπημα και δυο βδομάδες πριν από την τουρκική εισβολή. Ήταν, οι διοργανώσεις αυτές, οι πρώτες που έφτασαν μέσω ραδιοφώνου και τηλεόρασης αργότερα, σε πολλά σπίτια στην Κύπρο, είτε με στιγμιότυπα είτε με ζωντανές μεταδόσεις.
Αναζητήσαμε στον κυπριακό τύπο τις πρώτες αναφορές για τη διοργάνωση. Για το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που φιλοξενήθηκε στην Ουρουγουάη το 1930, δεν εντοπίστηκε αναφορά στις κυπριακές εφημερίδες. Εξάλλου, οι συμμετοχές ήταν λιγοστές, μόλις 13, και ανάμεσά τους μόνο τέσσερις ευρωπαϊκές, η Γαλλία, το Βέλγιο και δυο βαλκανικές χώρες, η Γιουγκοσλαβία και η Ρουμανία.
Αντίθετα, το κύπελλο του Ιουνίου 1934, που διεξήχθη στην Ιταλία, έγινε έντονα αισθητό στο νησί μας, εάν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα. Το ποδόσφαιρο ήταν πια αρκετά δημοφιλές στην Κύπρο (πρωταθλήτρια το 1933-1934 είχε αναδειχθεί η ΑΕΛ), ενώ τον Σεπτέμβριο του 1934 ιδρύθηκε η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (Κ.Ο.Π.) από οκτώ σωματεία. Οι κυπριακές εφημερίδες, ακόμη και οι πιο συντηρητικές, δημοσίευαν πρωτοσέλιδες ποδοσφαιρικές αναλύσεις, ενώ το καλοκαίρι του 1934 το ΑΠΟΕΛ και το Τραστ ταξίδεψαν στην Αθήνα για φιλικές αναμετρήσεις. Με το ΑΠΟΕΛ ταξίδεψαν στην Αθήνα και τρεις ποδοσφαιριστές της πρωταθλήτριας ΑΕΛ, για να ενισχύσουν την ομάδα της Λευκωσίας. Άλλοι καιροί…
Το κύπελλο του 1934 κατέκτησε η διοργανώτρια Ιταλία. Ήταν το πρώτο με 16 ομάδες (ανάμεσά τους και η Αίγυπτος), ενώ στα προκριματικά πήρε μέρος και η Ελλάδα. (Η Αγγλία καταδέχτηκε τη διοργάνωση μεταπολεμικά, το 1950.) Το φασιστικό καθεστώς και ο ίδιος ο μεγαλομανής δικτάτορας Μουσολίνι επένδυσαν πολύ στη διοργάνωση, όπου συνέβησαν αρκετά ποδοσφαιρικά παράδοξα και σκανδαλώδεις φιλοϊταλικές διαιτησίες, ενώ στον τελικό χαιρέτισε φασιστικά ακόμη και ο Ελβετός διαιτητής… Διαβάζουμε την περιγραφή από εφημερίδα της Λευκωσίας: «Η Ιταλία πρωταθλήτρια κόσμου. Ενίκησε την Τσεχοσλοβακίαν διά τερμάτων δύο έναντι ενός. Η τελική συνάντησις διά το Παγκόσμιον ποδοσφαιρικόν πρωτάθλημα, το οποίον προεκήρυξεν η ιταλική κυβέρνησις, έλαβε χώραν σήμερον μεταξύ των ομάδων Ιταλίας και Τσεχοσλοβακίας, απολήξασα εις νίκην των Ιταλών, διά τερμάτων 2 έναντι 1, του δευτέρου τέρματος σημειωθέντος εις το 7ον λεπτόν του extra time [δεν είχε βρεθεί ακόμη η λέξη παράταση…] υπό του κεντρικού κυνηγού Σιάβιο. Υπέρ τους 50.000 θεαταί, μεταξύ των οποίων και ο Μουσολίνι, παρευρέθησαν κατά την συνάντησιν αυτήν.»

Δημοσιεύθηκε στην εφημ. “Ο Φιλελεύθερος” στις 14 Ιουνίου 2014

 

Ο Jules Rimet (αριστερά) παραδίδει το τρόπαιο στον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Ουρουγουάης πριν την έναρξη του Παγκ. Κυπέλλου του 1930 (STAFF/AFP/Getty Images)

Ο Jules Rimet (αριστερά) παραδίδει το τρόπαιο στον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας Ουρουγουάης πριν την έναρξη του Παγκ. Κυπέλλου του 1930 (STAFF/AFP/Getty Images)

Advertisement

One thought on “Η κυπριακή υποδοχή του Μουντιάλ

  1. Έπειδή οι άλλοι συναθροιστές εποκάτσαν, τζιαι επειδή θεωρώ ότ το μπλόγκιν έχει ακόμα μέλλον, έκαμα έναν νέον συναρθροιστήν:

    thecyprusblogs.blogspot.com

    Επρόσθεσα τζιαι το μπλόγκ σας στα μπλόγκρολ.

    Κάμετε τον γνωστόν για να κάμνει τζιαι τα ιστολόγια σας γνωστά.

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s