Κύπρος. Στο γύρισμα του 20ού αιώνα

Κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες και θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 18 Ιουνίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο μέγαρο της Παλιάς Βουλής, στην Αθήνα, η έκδοση «Κύπρος. Στο γύρισμα του 20ού αιώνα». Πρόκειται για ένα λεύκωμα 90 φωτογραφιών του 1890-1901, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην «Κυπριακή Έκθεση» στην Αθήνα, το 1901. Την ίδια μέρα θα γίνουν και τα εγκαίνια της ομώνυμης έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Το εξώφυλλο του βιβλίου

Στην παρουσίαση της 18ης Ιουνίου θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Ιωάννης Κ. Μαζαράκης-Αινιάν, γενικός γραμματέας της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και η Μαρία Παναγίδου, Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και θα μιλήσει για την έκδοση ο Πέτρος Παπαπολυβίου.

Τον τόμο προλογίζουν ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου και ο Ιωάννης Μαζαράκης-Αινιάν, που είχε και την πρωτοβουλία για την έκδοση, στα πλαίσια της συμπλήρωσης σαράντα χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ακολουθεί η εισαγωγή από τον Πέτρο Παπαπολυβίου, που είχε και τη γενική επιμέλεια του τόμου και επέλεξε και τις λεζάντες που συνοδεύουν τις φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας τα βασικά ελληνικά ταξιδιωτικά και ιστορικά έργα για την Κύπρο, της εποχής της «Κυπριακής Εκθέσεως».

Η «Κυπριακή Έκθεσις» του 1901, ήταν σταθμός για το ενωτικό κίνημα της Κύπρου και για την προβολή του νησιού στην Ελλάδα. Οργανωτής της Έκθεσης ήταν ο «Πατριωτικός Σύνδεσμος των Κυπρίων» της Αθήνας, και κύριος εμπνευστής και υποκινητής ο πρόεδρός του, λεμεσιανός δικηγόρος, Γεώργιος Σ. Φραγκούδης. Μια από τις πιο πλούσιες ενότητες εκθεμάτων, ήταν η παρουσίαση δεκάδων φωτογραφιών από την Κύπρο. Μεγάλο τμήμα της φωτογραφικής αυτής συλλογής, ύστερα από το τέλος της Έκθεσης, δωρίθηκε στο Εθνολογικό Μουσείο και σώζεται σήμερα στα αρχεία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Είναι οι φωτογραφίες της παρούσας έκδοσης, που απεικονίζουν κυπριακά τοπία, τις έξι πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά του νησιού, θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία και στιγμές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Οι περισσότερες φωτογραφίες ανήκουν στον Ι. Π. Φώσκολο, ενώ οι υπόλοιπες σε άλλους σκαπανείς της κυπριακής φωτογραφίας, στους Μ. Παπαζιάν, Ζ. Σωτηρίου, Θ. Ν. Τουφεξή και Μαξ Όνεφαλς – Ρίχτερ. Ιδιαίτερη σημασία και ομορφιά έχουν τα «πανοράματα» της Λευκωσίας, της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και της Λεμεσού. Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται στον τόμο με τις καλλιγραφικές αυθεντικές λεζάντες, όπως παρουσιάστηκαν στην έκθεση του 1901. Παραθέτουμε ορισμένες από αυτές, για να γίνει αντιληπτό και το περιεχόμενο του βιβλίου.
Κεντρική οδός εν Λευκωσία
Το παζάρι της Παρασκευής εν Λευκωσία
Η αποβάθρα της Λάρνακος
Αλυκή Λάρνακος μετά του Τεκέ και με το Σταυροβούνι στο βάθος
Οι Παγκύπριοι αγώνες εν Λεμησσώ
Τα ερείπια της Αμμοχώστου
Το σπήλαιον της Αγίας Σολωμονής εν Πάφω και η προ αυτού τερέβινθος
Ερείπια ναού Αφροδίτης εν Παλαιπάφω
Εσωτερικόν Μονής Κύκκου
Μοναστήριον Τροοδιτίσσης
Ο Θεοκρέμαστος
Το χωρίον Πλάτραι
Καταρράκτης Τροόδους
Το χωρίον ο Πεδουλάς
Κακοπετριά
Πύργος Κολοσσίου
Η κώμη Λάπηθος
Το χωρίον ο Καραβάς
Το Πελλαπαΐσι
Άποψις Τροόδους μετά των κυβερνητικών γραφείων και του Αρμοστείου

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s