Έκθεση κειμηλίων για τους Κύπριους εθελοντές στη Θεσσαλονίκη

Εγκαινιάστηκε στις 2 Απριλίου 2014, στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, η έκθεση με τίτλο «Η προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους. Από το ‘21 έως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της συμμετοχής των Κυπρίων στους ελληνικούς και παγκόσμιους πολέμους. Για την έκθεση έχουν επιλεγεί και συγκεντρωθεί σπάνια κειμήλια εποχής από ιδιώτες συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, και αποτελεί τη συνέχεια της μεγαλύτερης έκθεσης που παρουσιάστηκε στην Πύλη Αμμοχώστου, στη  Λευκωσία, από τις 31 Ιανουαρίου μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2014. Επιμελητές της Έκθεσης είναι οι Βασίλειος Νικόλτσιος και ο γιος του, Νίκος Νικόλτσιος, ενώ τα κείμενα και οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον Πέτρο Παπαπολυβίου.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσα από κείμενα αλλά και ιστορικά κειμήλια να ενημερωθεί για άγνωστες πτυχές της νεότερης ιστορίας του ελληνισμού και ειδικά της εθελοντικής συμμετοχής των Κυπρίων στην επανάσταση του 1821, στον «ατυχή» πόλεμο του 1897, στο Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στους αγώνες των Ελλήνων ενάντια στις δυνάμεις του φασισμού κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή και το ρόλο των Κυπρίων στον ελληνικό αθλητισμό.
Η έκθεση θα λειτουργεί στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης μέχρι τις 30 Απριλίου 2014, με μια διακοπή στις μέρες του Πάσχα.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00 έως 16.00
Σάββατο-Κυριακή: 09.00 έως 14.00

Από τα εγκαίνια της έκθεσης, την Τετάρτη  2 Απριλίου 2014, μπορείτε να δείτε ένα μικρό φιλμάκι που ετοίμασε ο Γιάννης Λοΐζου, εδώ: http://youtu.be/IjlN8rQTWCY

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s