Ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κώστα Μόντη

Διεξάγεται την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014 η πρώτη μεγάλη εκδήλωση για το «έτος Μόντη», τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη (1914-2004).

Την ημέρα των γενεθλίων του Μόντη, στο σχολείο από όπου αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1932, το ιστορικό Παγκύπριο Γυμνάσιο, θα γίνουν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας  Νίκο Αναστασιάδη, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του ποιητή, την οποία φιλοτέχνησε ο Γιώργος Μαυρογένης με δαπάνη του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης».

Η τελετή των αποκαλυπτηρίων θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα και θα περιλαμβάνει χαιρετισμούς από τον Διευθυντή του Παγκυπρίου Γυμνασίου  Σόλωνα Χαραλάμπους, τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης»,  Φώτο Φωτιάδη, τον διευθυντή του Ιδρύματος «Κώστας Μόντης» και εγγονό του ποιητή, Κώστα Θ. Μόντη, και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό δρώμενο από μαθητές και μαθήτριες του Παγκυπρίου Γυμνασίου και δεξίωση.

 

Στη συνέχεια (7.30 μ.μ.) θα ακολουθήσει η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Kώστας Μόντης: Όλα μου σε ποίηση Κύπρου». Οι εισηγήσεις:

Πέτρος Παπαπολυβίου: «Πολιτικές θέσεις στο δημοσιογραφικό έργο και στα χρονογραφήματα του Κώστα Μόντη, 1932-1955»

Παντελής Βουτουρής, καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου: «Τα Γράμματα στη Μητέρα»

Νίκος Ορφανίδης, ποιητής, διδάκτωρ Φιλοσοφίας, «Η εικονογραφική και «φωτογραφική» ποίηση του Μόντη: Μικρή αναφορά στις φωτογραφίες των αγνοουμένων»

Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ποιητής,  «Εναγκαλισμός ποιητή».

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s