Όπως γράφουν δυο ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο (Βήμα και Αυγή), νέος διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014 διορίστηκε ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο μέχρι σήμερα διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόκειται για μια άκρως επιτυχημένη επιλογή για την Εθνική Βιβλιοθήκη (η θέση έμενε κενή για εννιά χρόνια…) ενώ, παράλληλα, για μια μεγάλη απώλεια για το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Για το σημερινό ελληνικό δημόσιο είναι και μια ένδειξη ζωής: Στα δύσκολα επιλέγονται οι καλύτεροι… Ο Φίλιππος είναι ένας άνθρωπος που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο χώρο των βιβλιοθηκονόμων σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχει παρουσιάσει πολύ σημαντικό έργο στην δεκαπεντάχρονη θητεία του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ως τακτικός αναγνώστης την κατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκης εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά και τις ικανότητες και την προσωπικότητα του νέου διευθυντή, εύχομαι από καρδιάς Καλή δύναμη (και γερό στομάχι…) στον Φίλιππο στα νέα του καθήκοντα. Θα λείψει πολύ στους φίλους του στην Κύπρο και στο Πανεπιστήμιό μας, όμως ο διορισμός του αποτελεί μια ακτίνα ελπίδας για να μπει η καταταλαιπωρημένη Εθνική Βιβλιοθήκη σε μια τροχιά επιβίωσης και ανάπτυξης.
Αντιγράφω, στη συνέχεια την είδηση από τη διαδικτυακή έκδοση του «Βήματος»:
«Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, διευθυντής από το 1999 της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου, διορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας νέος διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), όπως ανακοινώθηκε επισήμως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, συνεπεία σχετικού διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί το περασμένο καλοκαίρι.
Ο 57χρονος Φίλιππος Τσιμπόγλου που καλείται να πληρώσει τη θέση του Γενικού Διευθυντή της ΕΒΕ -της ναυαρχίδας των ελληνικών βιβλιοθηκών που παρέμενε ακέφαλη από τον Φεβρουάριο του 2005 όταν έληξε η θητεία του Γεωργίου Ζάχου- είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών και διδάκτωρ Βιβλιοθηκονομίας-Επιστήμης Πληροφόρησης του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου με τη διατριβή «Συνεργασία επιστημονικών βιβλιοθηκών σε ψηφιακό περιβάλλον. Μια συστημική προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας» (έκδ. Παπασωτηρίου, 2008).
Εκτός από το έργο του στην Κύπρο, στο πλούσιο βιογραφικό του καταγράφεται η συμμετοχή του σε πολλά σημαντικά προγράμματα διασύνδεσης, ψηφιοποίησης και ανάπτυξης των βιβλιοθηκών που υλοποιήθηκαν από φορείς στην Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία.
Ως προϊστάμενος (1983-1999) τριών τμημάτων στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, ήταν υπεύθυνος για περισσότερα από τριάντα αναπτυξιακά εθνικά και ευρωπαϊκά έργα στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), όπως ο σχεδιασμός και η επίβλεψη της ψηφιοποίησης του Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών και η δημιουργία του Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (ΕΔΕΤΒ), του μοναδικού δικτύου διαδανεισμού άρθρων επιστημονικών περιοδικών στην Ελλάδα.
Διετέλεσε μέλος (2002-2005) της Ομάδας Εργασίας για την «Πληροφορική, Επικοινωνίες και Ηλεκτρονικό Επιχειρείν» του έργου «Τεχνολογική Προοπτική Διερεύνηση στην Ελλάδα» (Foresight) με αντικείμενο τη διερεύνηση του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας με επίκεντρο τις εξελίξεις στην επιστήμη και στην τεχνολογία με χρονικούς ορίζοντες της διερεύνησης τα έτη 2015 και 2021. Από το 2003 συντόνιζε την υλοποίηση του έργου «Συλλογικός Κατάλογος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών» στο πλαίσιο της Οριζόντιας Δράσης για τις Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.
Πρώτο έργο το οποίο καλείται να συντονίσει ο γενικός διευθυντής της ΕΒΕ στην παρούσα συγκυρία είναι το τιτάνιο έργο της απογραφής των τεκμηρίων της ΕΒΕ (βιβλίων και χειρογράφων) και της μεταφοράς τους στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης που ετοιμάζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» στο Φαληρικό Δέλτα με χρονικό ορίζοντα παράδοσης τα τέλη του 2015.»