Η ιστορία της ΕΔΕΚ, 1969-1974

Παρουσιάστηκε χτες, 10 Δεκεμβρίου 2013 στη Λεμεσό το βιβλίο του Γιώργου Σταματίου, «Η ιστορία της ΕΔΕΚ, 1969-1974» (Λεμεσός 2013). Ο Γιώργος Σταματίου είναι απόφοιτος (2009) του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Από το ίδιο τμήμα αποφοίτησε το 2012 από το μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία. το βιβλίο του, που είναι το πρώτο του, αποτελεί μια επεξεργασμένη μορφή της κύριας μεταπτυχιακής του εργασίας, με επιβλέποντα καθηγητή τον συνάδελφο Γιώργο Καζαμία, που προλογίζει την έκδοση.
Ο Σταματίου παρουσιάζει στο βιβλίο του την ιστορία της ΕΔΕΚ, με συστηματικό τρόπο, έχοντας μελετήσει τη βιβλιογραφία, τις εφημερίδες της εποχής, ό,τι υπάρχει στο αρχείο της ΕΔΕΚ και στηριζόμενος και σε τρεις συνεντεύξεις με τον Βάσο Λυσσαρίδη, τον Γιαννάκη Ομήρου και τον Τάκη Χατζηδημητρίου, τα σημαντικότερα πρόσωπα στην ιστορία του κυπριακού σοσιαλιστικού κόμματος, μαζί βέβαια με τον δολοφονηθέντα, τον Αύγουστο του 1974, Δώρο Λοΐζου. Έχοντας το πλεονέκτημα της νεότητας (έχει γεννηθεί το 1985) δεν διστάζει να θέσει καίρια και τολμηρά ερωτήματα και παρουσιάζει με όση δυνατή αντικειμενικότητα την ιστορία ενός χώρου στον οποίο ανήκει και ο ίδιος πολιτικά. (Στις βουλευτικές εκλογές του 2011 ήταν υποψήφιος βουλευτής με την ΕΔΕΚ στη Λεμεσό.) Ενός πολιτικού χώρου που εξέφραζε το χώρο του «δημοκρατικού σοσιαλισμού», και προήλθε από τη μετεξέλιξη των «ομάδων Λυσσαρίδη» του 1963-1964, της «Επιτροπής για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα» που ιδρύθηκε ως αντίδραση αμέσως μετά την επιβολή της απριλιανής δικτατορίας στην Ελλάδα, το 1967, και μεμονωμένων προσωπικοτήτων από άλλους πολιτικούς χώρους. Η ΕΔΕΚ, όπως παρουσιάζεται και στο βιβλίο του Σταματίου, δεν κατάφερε μεν ποτέ να γίνει ένα κόμμα εξουσίας, όμως η χαρισματική φυσιογνωμία του Βάσου Λυσσαρίδη και οι στενές σχέσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο καθόρισαν το κόμμα και την πορεία του.

Φωτογραφία (του Κυριάκου Ανδρέου) από την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σταματίου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, στη Λεμεσό: Διακρίνονται από αριστερά: Ο βουλευτής Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ο Π. Παπαπολυβίου, ο διευθυντής του Ιστορικού Αρχείου Λεμεσού, Μίμης Σοφοκλέους, ο αρχισυντάκτης του «Φιλελευθέρου», Κώστας Βενιζέλος και ο Γ. Σταματίου.

Φωτογραφία (του Κυριάκου Ανδρέου) από την παρουσίαση του βιβλίου του Γ. Σταματίου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, στη Λεμεσό. Από αριστερά:  Νίκος Νικολαΐδης, Πέτρος Παπαπολυβίου, Μίμης Σοφοκλέους,  Κώστας Βενιζέλος και Γιώργος Σταματίου

 

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s