Συνεδρίου ιστορίας ποδοσφαίρου συνέχεια

Η στήλη 5 λεπτά

Η στήλη 5 λεπτά

Στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» δημοσιεύθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2013 συνέντευξη του Πέτρου Παπαπολυβίου στη δημοσιογράφο Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου για το πρόσφατο συνέδριο για την ιστορία του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Η σύντομη συνέντευξη (στη στήλη «5 λεπτά…») παρατίθεται αμέσως παρακάτω:

 

 

1. Ποιες όψεις και πτυχές της ιστορίας του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ανέδειξε το ομώνυμο συνέδριο που οργανώσατε πρόσφατα;

Ήταν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο, που ασχολήθηκε με πτυχές του δημοφιλέστερου και μαζικότερου ομαδικού αθλήματος της εποχής μας: Με την ιστορία ποδοσφαιρικών σωματείων, άγνωστες λεπτομέρειες από τις ποδοσφαιρικές σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου, το πώς βλέπει η σύγχρονη ελληνική ποίηση το ποδόσφαιρο, τις σύγχρονες «κοινωνίες των οπαδών» και τις οπαδικές ποδοσφαιρικές ταυτότητες, την εμπλοκή του ποδοσφαίρου στη διπλωματική ιστορία, την προπαγανδιστική του χρήση από τις βουλγαρικές κατοχικές αρχές στη Μακεδονία το 1941-1944, κ.ά.

2. Παρουσιάστηκε και η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου στην Κύπρο;

Η πολιτικοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου είναι ακριβώς η μεγαλύτερη του ιδιομορφία, που προσελκύει και το ενδιαφέρον των ιστορικών, αλλά και επιστημόνων άλλων ειδικοτήτων. Είναι το μοναδικό κατάλοιπο του ελληνικού Εμφυλίου πολέμου που παραμένει ζωντανό στην Κύπρο, 65 χρόνια ύστερα από τις ποδοσφαιρικές διασπάσεις του 1948. Είναι πασίδηλο ότι πέρα από τα συλλογικά σύμβολα που διαμορφώθηκαν και που δύσκολα μεταβάλλονται στις κερκίδες των γηπέδων, η διατήρηση της πολιτικοποίησης του ποδοσφαίρου τροφοδοτεί και ανανεώνει την επιβίωση των κομματικών στρατοπέδων.

3. Ήταν αυτή, η μόνη μορφή πολιτικοποίησης;

Όχι, όπως έδειξε μια ειδική ανακοίνωση, ανάλογη χρήση του ποδοσφαίρου έγινε και από την τουρκοκυπριακή ηγεσία στη δεκαετία του 1950, με την ανάδειξη της «Τσιετίν Καγιά» ως φορέα εθνικής ενοποίησης και ισχύος.

4. Θα υπάρχει συνέχεια του Συνεδρίου;

Σίγουρα θα εκδοθούν τα Πρακτικά. Ελπίζουμε να είναι η αφορμή για μελέτες από νεότερους ερευνητές, αλλά και για τη διάσωση των αρχείων των ποδοσφαιρικών σωματείων.

5. Υπάρχει κάποιο σχετικό βιβλίο που θα συστήνατε;

Πρόσφατα εκδόθηκαν δυο εξαιρετικά βιβλία, των πανεπιστημιακών Γιάννη Ζαϊμάκη, για τον Εργοτέλη (Αθήνα 2010) και του Αλέξανδρου Κιτροέφ για τον Παναθηναϊκό, το «Ελλάς – Ευρώπη – Παναθηναϊκός» (Νέα Υόρκη 2010). Για την Κύπρο, υπάρχει η καλογραμμένη «Ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου», του δημοσιογράφου Γιώργου Μελετίου (Λευκωσία 2011).

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s