Τα βρετανικά αρχεία και η ιστορία της Κύπρου

Όπως έχει δημοσιευθεί στον Τύπο, τα βρετανικά Εθνικά Αρχεία (The National Archives) αποδέσμευσαν μια νέα δόση, την τελευταία πιθανότατα, δεσμευμένων εγγράφων της Αποικιοκρατίας, που ήρθαν στο φως ύστερα από τις προσφυγές Κενυατών αγωνιστών εναντίον του αποικιακού ζυγού και των μακρών δικαστικών αγώνων τους για τα φρικτά βασανιστήρια που υπέστησαν στα χέρια των «πολιτισμένων» αρχών ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, λίγα χρόνια ύστερα από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

Επισημαίνω το παρακάτω δημοσίευμα, που υπογράφει στην εφημερίδα «Σημερινή» της 1ης Αυγούστου 2013 (σελ. 13), η γνωστή δημοσιογράφος και ερευνήτρια Φανούλα Αργυρού, με τίτλο «Αποδέσμευση και έκτης σειράς “Ξεχασμένων εγγράφων”». Γράφει η κυρία Αργυρού: «Σημειώνουμε ότι το Κρατικό Αρχείο, την Τρίτη 30 Ιουλίου 2013, αποδέσμευσε και έκτη δόση των «Ξεχασμένων εγγράφων» της αποικιοκρατίας, τα οποία η «Σημερινή» θα παρουσιάσει εντός των προσεχών ημερών. Τα κυριότερα στοιχεία σ’ αυτά, πέραν του ότι συγκεκριμένος φάκελος με τίτλο «Κύπρος: Κομμουνισμός: σχέσεις μεταξύ ΑΚΕΛ (Προοδευτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού) και ΕΟΚΑ» ξανάκλεισε πριν ανοίξει μέχρι την 1 Ιανουαρίου 2080 – όπως και κάποια έγγραφα που αναφέρονται στον Αρχ. Μακάριο- είναι η στάση του Εζεκία Παπαϊωάννου έναντι του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου το 1954, μια δημοσίευση για «μυστική συμφωνία» μεταξύ του Αρχ. Μακαρίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Σπυρίδωνος το 1952, συνεντεύξεις του Μακαρίου, κατάλογος απωλειών μεταξύ 1 Απριλίου 1955 και 31 Δεκεμβρίου 1958, καταγγελίες εναντίον των βρετανικών σωμάτων ασφαλείας, ότι ο Μακάριος γνώριζε εκ των προτέρων για την εξορία του, δηλώσεις του για την ΕΟΚΑ, η ίδρυση των Κυπριακών Αερογραμμών, η ίδρυση της Κεντρικής Αρχής Ηλεκτρισμού.»

 

Για το τι μάθαμε από αυτήν την ιστορία έχω γράψει άλλοτε, όπως και για την πανηγυρική αποκάλυψη, ύστερα από μισόν αιώνα του συστηματικού ψεύδους των Βρετανών που έκρυβαν από όλους, παραπλανώντας τόσο τον ίδιο το λαό τους όσο και τους ανύποπτους ιστορικούς τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων που είχαν στην Κύπρο από τη δράση της ΕΟΚΑ, και που ήταν, τελικώς, σχεδόν τετραπλάσιος από αυτόν που γραφόταν και γνωρίζαμε όλοι μέχρι πριν λίγα χρόνια. Αυτό, βέβαια, δεν αλλάζει τη γενική εικόνα που είναι, ακόμη, ότι για να γράψει κανείς την ιστορία της αποικιοκρατούμενης Κύπρου πρέπει να καταφύγει, κυρίως και πρώτιστα, στα βρετανικά αρχεία. Είναι κι αυτό μια εκδίκηση της ιστορίας, ή μια πτυχή του κρατούντος νεοαποικιακού οριενταλισμού ή του πολιτικού νεο-ιμπεριαλισμού στο οποίο βοηθά και η έλλειψη ή η αδιαφορία για την οργάνωση αρχείων του τέως αποικιοκρατούμενου και νυν ιστοριογραφούμενου λαού, εν προκειμένω του Κυπριακού Ελληνισμού.

Όμως, αυτό που γράφει στο δημοσίευμά της η Φανούλα Αργυρού, το κλείσιμο  δηλαδή ενός φακέλου μέχρι το …2080 (!!!) δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά για τις βρετανικές σκοπιμότητες και για το τι, τελικώς, επιθυμούν να προστατεύσουν οι Βρετανοί. Αναζητήσαμε στην επίσημη ιστοσελίδα των βρετανικών αρχείων τον σχετικό φάκελο και όντως, ο φάκελος με τίτλο “Cyprus: communism; relations between AKEL (Progressive Party of Working People) and EOKA”, που καλύπτει την περίοδο από 1η Ιανουαρίου 1958 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1959, θα ανοίξει την 1η Ιανουαρίου 2080, μένοντας κλειστός για 120 χρόνια (από το 1960). Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα, η απόφαση για το (εκ νέου) κλείσιμο του φακέλου λήφθηκε εφέτος, δηλαδή το 2013.

Ας κρατήσουμε, προς το παρόν, την κωμική πλευρά της είδησης. Ας υπολογίσει ο κάθε αναγνώστης / αναγνώστρια, σε ποια ηλικία θα είναι το …2080 ώστε να μπορέσει να μάθει την πλήρη (;) βρετανική οπτική για το τι συνέβη μεταξύ ΕΟΚΑ και ΑΚΕΛ, το 1958-1959. Και, πέρα από τους σχετικούς σύγχρονους πολιτικούς καυγάδες για τη νεότερη ιστορία της Κύπρου, ας αναζητήσουμε, επιτέλους, οι ιστορικοί, (και) τον βρετανικό δάκτυλο και ρόλο στην αναζωπύρωση των εμφύλιων πολιτικών παθών στην Κύπρο, το κρίσιμο έτος 1958, μεσούντος του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Γιατί, προφανώς, αυτό θέλουν να αποσιωπήσουν οι Βρετανοί.

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s