Ο Γρηγόρης Λαμπράκης και η Κύπρος

Συμπληρώθηκαν πριν από λίγες βδομάδες 50 χρόνια από τη δολοφονική επίθεση από παρακρατικούς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη (τα επεισόδια και ο βαρύς τραυματισμός του Λαμπράκη έγιναν στις 22 Μαΐου και το θύμα εξέπνευσε στις 27 Μαΐου). Με αφορμή την επέτειο κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του Πάνου Τριγάζη, Ο Λαμπράκης και το κίνημα της Ειρήνης, Αθήνα: Ταξιδευτής 2013.

Το τέταρτο μέρος του βιβλίου (οι σελίδες 141-151) έχει τίτλο «Το Ελληνικό Κίνημα Ειρήνης, ο Λαμπράκης και η Κύπρος». Εκεί αποθησαυρίζονται από τον συγγραφέα αρκετές πληροφορίες για την κυπριακή συμμετοχή στο «Κίνημα Ειρήνης» και για τον ρόλο της Κύπρου (και ειδικά του αγώνα της ΕΟΚΑ) στην ανάδειξη των νατοϊκών και δυτικών αντιφάσεων στη ρητορική της ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη).

Από τους Κύπριους που αναφέρονται στο βιβλίο σημειώνουμε τους Τεύκρο Ανθία, Θεοδόση Πιερίδη, Μελή Νικολαΐδη, Κλέωνα Παπαλοΐζου, Ανδρέα Θεοφίλου, Πανίκο και Έλλη Παιονίδου, κ.ά. Ο συγγραφέας αναδημοσιεύει επίσης στίχους από τη «Λαμπρακιάδα» του Τεύκρου Ανθία, που εκδόθηκε στο Λονδίνο το 1966. Ο Κύπριος ποιητής συνδεόταν φιλικά με τον Γρ. Λαμπράκη και είχε φιλοξενηθεί στο σπίτι του, στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1963, ένα μήνα πριν από τη δολοφονία του βετεράνου πανελληνιονίκη και «μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης».

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s