Λεύκος Ν. Κληρίδης (1923-2013)

Φτωχότερη από χτες η νομική οικογένεια της Κύπρου, καθώς κηδεύτηκε ο Λεύκος Ν. Κληρίδης, ο πρύτανης του δικηγορικού σώματος της Λευκωσίας. Γεννήθηκε στον Αγρό το 1923 και πατέρας του ήταν ο δάσκαλος, λαογράφος και συγγραφέας δεκάδων σχολικών εγχειριδίων Νέαρχος Κληρίδης. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου υπηρέτησε στην Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη (1941-1942). Σπούδασε Νομικά στο Λονδίνο και αναγορεύτηκε Barrister-at-Law (Gray’s). Από το 1947 ασκούσε τη δικηγορία στη Λευκωσία μέχρι τον θάνατό του. Στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-1959 υποστήριξε ενώπιον των Ειδικών Δικαστηρίων πολλούς αγωνιστές της ΕΟΚΑ.

Εκλέχθηκε πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για τρεις διαδοχικά τριετίες. Στη διάρκεια της θητείας του ίδρυσε το Ταμείο Συντάξεως Δικηγόρων και εξέδωσε το «Νομικό Βήμα» και τους «Κανόνες Δεοντολογίας των δικηγόρων». Εκλέχθηκε πρόεδρος της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο. Στο διάστημα 8 Αυγούστου 1974 – 15 Ιανουαρίου 1975, σε μια τραγική περίοδο για τον τόπο, διετέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης. Στο «Νομικό Βήμα» έχουν δημοσιευθεί νομικές του μελέτες, ενώ εξέδωσε και δύο λογοτεχνικά βιβλία.

Με τον εκλιπόντα είχα την τύχη να συνεργαστώ πριν απο δυο χρόνια, καθώς έγραψε για τον Γ τόμο της “Ιστορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας” των εκδόσεων “Ο Φιλελεύθερος” το άρθρο “Η απονομή της δικαιοσύνης στην Κύπρο από της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα με σύντομη ανασκόπηση της περιόδου 1878-1960”. Αν και πλησίαζε τα ενενήντα του χρόνια, ήταν άνθρωπος με απίστευτο χιούμορ και ενεργητικότητα, λάτρης του καθετί ωραίου, με αστείρευτες γνώσεις και μεγάλη διάθεση να μεταδώσει στους νεότερους όλα όσα έζησε στη μακρά ζωή του.

Καλό ταξίδι, κύριε Λεύκο!

 

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s