Ψηλορείτης και Πενταδάκτυλος

chania2013

Τα αναμνηστικά της αναγόρευσης επέδωσε στον Π. Παπαπολυβίου ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής

Το Σάββατο 30 Μαρτίου 2013, στα Χανιά, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου αναγορεύθηκε εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», «για την προσφορά του στη διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης του Ελευθερίου Βενιζέλου και για τη συμβολή του στην προαγωγή των σκοπών του Ιδρύματος». Η τελετή αναγόρευσης, στην αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Ιδρύματος, στη Χαλέπα, συνδυάστηκε με την εκδήλωση απονομής των βραβείων του ΙΑ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που προκηρύσσεται κάθε χρόνο από το ίδιο Ίδρυμα, αλλά και από το ετήσιο μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου που έγινε το πρωί της επόμενης ημέρας στο Ακρωτήρι.

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» έχουν πραγματοποιήσει από κοινού ένα ιδιαίτερα πετυχημένο συνέδριο στη Λευκωσία, το 2005, με τίτλο «Ελευθέριος Βενιζέλος και Κύπρος», τα πρακτικά του οποίου εκδόθηκαν το 2008 από τις εκδόσεις Καστανιώτη, με επιμέλεια του Γιώργου Καζαμία & Πέτρου Παπαπολυβίου. Παράλληλα, μέλη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας κλήθηκαν και έδωσαν διαλέξεις στην Κρήτη και πραγματοποίησαν έρευνες στα τοπικά αρχεία ως φιλοξενούμενοι του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

Μέσα στις γκρίζες συνθήκες των ημερών, είχα την τύχη να εκπροσωπήσω το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στην τελετή και να ευχαριστήσω το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και τον Γενικό Διευθυντή του, κύριο Νίκο Παπαδάκη, με μια σύντομη αντιφώνηση.

Αντί άλλης περιγραφής μεταφέρω εδώ όσα έγραψε για την εκδήλωση στη στήλη του «Εύφημες μνείες» ο φίλος Βαγγέλης Κακατσάκης, συνεργάτης της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», στο φύλλο της Δευτέρας 8ης Απριλίου 2013, με τίτλο «Ως μια νότα αισιοδοξίας»: «Ως μια νότα αισιοδοξίας και συμπαράστασης προς το Πανεπιστήμιο της Κύπρου, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου καθώς συνέπεσε με όσα ζοφερά βιώνει ο ελληνισμός της Μεγαλονήσου τις τελευταίες ημέρες, είδε ο καθηγητής της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας Πέτρος Παπαπολυβίου, κατά την αντιφώνησή του, την αναγόρευση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης σε εταίρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». «Έτσι το ’φερε η φύση των πραγμάτων», είχε υπογραμμίσει προηγουμένως, αναλύοντας τους λόγους της αναγόρευσης ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης. «Η παρουσία μου εδώ απόψε είναι και ένα μήνυμα ότι ο κυπριακός Ελληνισμός θα ξεπεράσει και αυτές τις περιπέτειες όπου τον οδήγησαν τα γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των δυνατών της γης (δυστυχώς και της Ευρώπης…), αλλά, για μια ακόμη φορά, και τα δικά μας εγκληματικά λάθη και παραλείψεις»: Ο επίλογος της αντιφώνησης του Κύπριου καθηγητή, ο οποίος είχε αναφερθεί προηγουμένως στους στέρεους δεσμούς που συνδέουν την Κρήτη και την Κύπρο και είχε σταθεί στο ιδιαίτερα πετυχεμένο διήμερο συνέδριο που είχε γίνει στη Λευκωσία τον Απρίλη του 2005, από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Ίδρυμα, με τίτλο «Ελευθέριος Βενιζέλος και Κύπρος». «Μόνο βουνό με βουνό δεν σμίγει», σκέφτηκα, όταν μετά το τέλος της περί ου ο λόγος στις σημερινές εύφημες μνείες, εκδήλωση, πήγα για να χαιρετήσω τον φίλο καθηγητή, που είχα να τον δω χρόνια! Ή μήπως σμίγουν και δεν το ξέρουμε; Καθόλου παράξενο να τα λένε ο Ψηλορείτης με τον Πενταδάχτυλο, για παράδειγμα…»

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s