Μικρά ελλαδικά προπαγανδιστικά τεκμήρια για τον Αγώνα της ΕΟΚΑ

1η Απριλίου σήμερα, η επέτειος του απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ. Αντί άλλης ανάρτησης, ανασύρω από τo προσωπικό μου αρχείο για τους αναγνώστες και αναγνώστριες του “Περί Ιστορίας” τέσσερα μικρά ιστορικά τεκμήρια που αναδεικνύουν την πανελλήνια συμπαράσταση στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Το πρώτο είναι μια σειρά επτά ενσήμων, διαφορετικών αξιών και χρωμάτων, του Ταμείου Προνοίας Δικηγόρων Αθηνών. Προκαλεί εντύπωση ότι η πρώτη έκδοση έχει γίνει ήδη από το 1955. Το ένσημο με τον χάρτη της Κύπρου επικολλήθηκε σε δεκάδες χιλιάδες έγγραφα και δικόγραφα στην Αθήνα κατά την περίοδο 1955-1959.

Το δεύτερο είναι ένα έγχρωμο “χαρτάκι”, από μια σειρά κακότεχνων μεν αλλά ιδιαίτερα δημοφιλών στην πιτσιρικαρία της εποχής στην ελληνική επικράτεια. Τη σειρά συμπλήρωναν διάφορες (φανταστικές) εικόνες από τις συγκρούσεις της ΕΟΚΑ με τους Βρετανούς στην Κύπρο, στο πνεύμα των εκδόσεων και της εικονογράφησης του “Μικρού Ήρωα”, του μεγάλου παιδικού και νεανικού ειδώλου της μεταπολεμικής Ελλάδας. Το δημοφιλέστατο περιοδικό με τις περιπέτειες του “Παιδιού Φάντασμα” πρωοεκδόθηκε το 1953, δυο χρόνια πριν τον Αγώνα της ΕΟΚΑ. Εδώ, μια ελληνική σημαία με τη λέξη “Ένωσις” είναι καρφωμένη στην Κύπρο και η λεζάντα την επαναλαμβάνει ζητωκραυγάζοντας.

Το τρίτο τεκμήριο είναι μια βινιέτα που επίσης κυκλοφόρησε σε διάφορες αξίες και χρώματα. (Εδώ η δεκάδραχμη.) Είχε εκδοθεί από την “Πανελλήνια Επιτροπή Αυτοδιαθέσεως Κύπρου” και χρησιμοποιούνταν αντί απόδειξης για τους πανελλήνιους εράνους της Επιτροπής υπέρ του κυπριακού Αγώνα.

Η ίδια Επιτροπή κυκλοφόρησε σε διάφορες γλώσσες αρκετές εκδόσεις, μπροσούρες, φυλλάδια και βιβλία με προπαγανδιστικό υλικό υπέρ του Αγώνα της ΕΟΚΑ. Από τις πιο όμορφες εκδόσεις της είναι μια σειρά έγχρωμων καρτ ποστάλ με σκίτσα του Φωκίωνα Δημητριάδη με τη λεζάντα σε διάφορες γλώσσες. Εδώ σε μια από τις πιο γνωστές καρτ ποστάλ η Κύπρος παρουσιάζεται αλυσοδεμένη και σταυρωμένη. Ο μεγάλος Έλληνας σκιτσογράφος στα εκατοντάδες σκίτσα του για τον κυπριακό Αγώνα της περιόδου 1950-1967 εμφανίζει την Κύπρο σαν μια νέα γυναίκα, ντυμένη με μια όμορφη παραδοσιακή στολή, με μπλέ ποδιά. Εδώ, η Κύπρος ζητά από την ανθρωπότητα: “Ελεύθεροι άνθρωποι! Αγωνισθήτε διά την απελευθέρωσί μου!”.

Η κραυγή της Κύπρου παραμένει, δυστυχώς, επίκαιρη και σήμερα…

One thought on “Μικρά ελλαδικά προπαγανδιστικά τεκμήρια για τον Αγώνα της ΕΟΚΑ

  1.  Ευχαριστίες, αγαπητέ μου Πέτρο🇬🇷

    Sent from my iPhone

    <

    div dir=”ltr”>

    <

    blockquote type=”cite”>

Σχολιάστε..