Μια εκδήλωση και μια θεατρική παράσταση για τους πρόσφυγες του 1922 στην Κύπρο. Θεσσαλονίκη, 8 και 9 Μαΐου 2023

Στις 8 Μαΐου 2023 στις 7.00 μμ, στο Αρμενικό Πολιτιστικό Κέντρο, στη Θεσσαλονίκη (Τσιμισκή με Αντωνίου Καμάρα 1) θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση “Έλληνες και Αρμένιοι της Ανατολής οι οποίοι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο”. Θα μιλήσει ο επίτιμος πρόξενος της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη Άκης Δαγκαζιάν με θέμα “Αρμένιοι πρόσφυγες στην Κύπρο” και ο Πέτρος Παπαπολυβίου με θέμα “Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Κύπρο”.

Την επομένη μέρα, 9 Μαΐου 2023, στις 7.30 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς “Μελίνα Μερκούρη” θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο “Φωτεινή” της Ευρυδίκης Περικλέους Παπαδοπούλου, σε δραματουργία – σκηνοθεσία της Μαρίας Μανναρίδου – Καρσερά, από το θεατρικό Σχήμα Σόλο για τρεις (Μήδεια Χάννα, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Ραφαέλλα Καβάζη) και μουσική και ερμηνεία του Γιώργου Καλογήρου. Η είσοδος στη θεατρική παράσταση είναι δωρεάν, αλλά χρειάζεται κράτηση, στο τηλ. 2310-434917 (Μαρία Καζαντζίδου). Το έργο παρουσιάζει την ιστορία μιας Σμυρνιάς, που κατέφυγε το 1922 πρόσφυγας στη Λάρνακα μαζί με την κόρη της. Αφού κατάφερε να ορθοποδήσει βλέπει τη ζωή της, στη δεκαετία του 1950, την εποχή της ύστερης Αγγλοκρατίας και του Αγώνα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, να ανατρέπεται ύστερα από τη γνωριμία της κόρης της με έναν νεαρό Αρμένιο. Μια σχέση που θα ξυπνήσει κρυμμένα τραύματα και σφαλισμένες μνήμες από τη ζωή στην πατρίδα και την τραγωδία της προσφυγιάς.

Τις δύο εκδηλώσεις οργανώνουν ο Δήμος Καλαμαριάς, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού, το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, το Επίτιμο Προξενείο της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη και ο Αρμενικός Σύλλογος Χαμασκαΐν.

Advertisement

One thought on “Μια εκδήλωση και μια θεατρική παράσταση για τους πρόσφυγες του 1922 στην Κύπρο. Θεσσαλονίκη, 8 και 9 Μαΐου 2023

  1. Από καρδιάς συγχαίρω, αγαπητέ Πέτρο. Κάθε επιτυχία εύχομαι.

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s