“Αγάπησα τον Γρηγόρη Αυξεντίου”

Έφυγε από τη ζωή χτες, 27 Απριλίου 2023, σε ηλικία 95 χρονών, η Βασιλού Παναγή – Παπαδημήτρη, η σύζυγος του Γρηγόρη Αυξεντίου. Στη μνήμη της δημοσιεύω το εξώφυλλο του δεύτερου τεύχους του περιοδικού Times of Cyprus (1 Ιουνίου 1957) και από το πρώτο τεύχος του ίδιου περιοδικού (15 Μαΐου 1957) τις πρώτες δηλώσεις της μετά τον θάνατο του Αυξεντίου στον Μαχαιρά: “Είμαι περήφανη γιατί έπεσε μαχόμενος”. Τότε ο γάμος της με τον Αυξεντίου παρέμενε ακόμη μυστικός (τον αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος μετά την επιστροφή του στην Κύπρο από την εξορία, τον Ιούλιο του 1959) και εμφανιζόταν ως αρραβωνιστικιά του ήρωα της ΕΟΚΑ. Η Βασιλού ήταν συνομήλικη με τον Γρηγόρη Αυξεντίου και ήταν εργάτρια γης. [Το περιοδικό “ποικίλης υλης” Times of Cyprus με διευθυντή τον Charles Foley, τυπωνόταν στα τυπογραφεία της Αρχιεπισκοπής και είχε μοναδική κυκλοφοριακή επιτυχία στην ιστορία της κυπριακής δημοσιογραφίας, καθώς έμπαινε σε όλα τα κυπριακά σπίτια.)

Ο γάμος της Βασιλούς με τον Αυξεντίου αποτελεί μια ξεχωριστή ιερή στιγμή στον Αγώνα της ΕΟΚΑ, καθώς το μυστήριο έγινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 10ης προς την 11η Ιουνίου 1955, μέρα του Αποστόλου Βαρνάβα, στο παραλιακό μοναστήρι της Αχειροποιήτου, στις ακτές του Καραβά από τον παπαΣταύρο Παπαγαθαγγέλου. Ουσιαστικά ο Γρηγόρης Αυξεντίου συναισθανόμενος τους κινδύνους από την ηγετική του συμμετοχή στην ΕΟΚΑ (ήταν ο πρώτος επικηρυγμένος και καταζητούμενος αγωνιστής) θέλησε να αποκαταστήσει την αρραβωνιαστικιά του. Η Βασιλική Αυξεντίου στα πρώτα χρόνια της Ανεξαρτησίας έκανε δεύτερο γάμο, με τον συγχωριανό της Ανδρέα Παπαδημήτρη, επίσης αγωνιστή της ΕΟΚΑ, με τον οποίο απέκτησαν δύο θυγατέρες. Έζησε από τότε στο περιθώριο της ιστορίας και οι συνεντεύξεις και οι δημόσιες της εμφανίσεις, εδώ και εξήντα περίπου χρόνια, ήταν ελάχιστες.

Περισσότερα για τη Βασιλού μπορείτε να διαβάσετε στην τρίτομη, μέχρι σήμερα, βιογραφία του Γρηγόρη Αυξεντίου του Ανδρέα Καουρή, σημερινού Δημάρχου της Λύσης, γενέτειρας του Αυξεντίου, αλλά και στο βιβλίο της Μαρούλας Βιολάρη Ιακωβίδου, “Σελίδες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ όπως γράφτηκαν τότε”, όπου περιλαμβάνονται άρθρα, συνεντεύξεις και έρευνες της συγγραφέως, νεαρής τότε δημοσιογράφου, στο ίδιο περιοδικό και στην εφημερίδα “Εθνική”, το έτος 1959.

Θυμίζω ότι πριν πέντε περίπου βδομάδες απεβίωσε στο Καλό Χωριό της Λάρνακας η Χρυσταλλού Σουρουλλά, η μοναδική αδελφή του Γρηγόρη Αυξεντίου.

One thought on ““Αγάπησα τον Γρηγόρη Αυξεντίου”

  1. Ο Θεός να την έχει εν σκηναίς δικαίων.
    Η σεμνότητά της έχει μείνει στη μνήμη μου πολύ έντονα. Με μια αγκαλιά, κάθε φορά που συναντιόμασταν, λέγαμε όσα δεν θέλαμε ή δεν μπορούσαμε να πούμε φωναχτά.
    Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πορεία μας προς το κρησφύγετο του Μαχαιρά, στην πρώτη επίσκεψη εκεί, μετά την απόλυση των συναγωνιστών του Αυξεντίου. Μετά το προσκύνημα στο θυσιαστήριο, πήγαμε στη Λύση, στο πατρικό σπίτι του ήρωα, όπου έμενε και η Βασιλού.
    Η ηρωμάνα Αντωνού υποδέχτηκε τους συντρόφους του γιου της με στίχους:
    « Καλώς μας ήρτετε παιδκιά, οι φίλοι του Γληόρη, μαζίν επολεμήσετε στου Μασιαιρά τα όρη……”

    Σημείωση:
    -Έχω κι ευγνωμοσύνη προσωπική στην Βασιλού. (Αυτό, μιαν άλλη φορά)
    -Ευχαριστώ πολύ, αγαπητέ μου Πέτρο, για την αναφορά στην ταπεινότητά μου.
    Μαρούλα

    Sent from my iPhone

    >

Σχολιάστε..