Μέρα ανάμνησης, 2022

Τιμήθηκαν και φέτος, σήμερα, οι πεσόντες και οι νεκροί των δύο παγκοσμίων πολέμων. Εδώ στη Λευκωσία η φετινή τελετή, που οργανώνει εδώ και μερικά χρόνια ο Δήμος Λευκωσίας, όπως ήταν η επιθυμία των αρχικών οργανωτών, για δεκαετίες, του Παγκύπριου Συνδέσμου Βετεράνων Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ήταν πιο λιτή από ό,τι συνήθως, καθώς συνέπεσε με την αυριανή (12 Νοεμβρίου) κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Η φωτογραφία είναι μετά το τέλος της σημερινής τελετής

Σήμερα το απόγευμα, λοιπόν, καταθέσαμε τα στεφάνια μας στο Μνημείο των Κυπρίων πεσόντων εθελοντών στρατιωτών του Κυπριακού Συντάγματος και της Κυπριακής Εθελοντικής Δύναμης, μπροστά από το κτίριο της ΠΑΣΥΔΥ, στο κέντρο της Λευκωσίας. Ας μην πάψουμε να θυμόμαστε τα εκατομμύρια των νεκρών των Παγκοσμίων πολέμων, ειδικά φέτος όπου ο πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται στην Ουκρανία. Κι ας θυμόμαστε και ας μην ξεχνούμε και το μερτικό της Κύπρου, τόσο στις ανθρώπινες θυσίες στους δύο παγκόσμιους πολέμους όσο και στις (φρούδες) ελπίδες που σκόρπισε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου στους σκλαβωμένους λαούς της γης. Και ας τους τιμούμε όλους, όσους έπεσαν μαχόμενοι ή σκοτώθηκαν εν υπηρεσία (είναι γνωστά τα ονόματα περίπου 480 Κυπρίων πεσόντων ή αποβιωσάντων στρατιωτών στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο) και τις χιλιάδες Κυπρίων, ανδρών και γυναικών, που κατατάχθηκαν στον βρετανικό, τον ελληνικό και τους άλλους συμμαχικούς στρατούς.

Τάφος του Κύπριου στρατιώτη Μιχαήλ Χριστοφίδη στο κοινοπολιτειακό κοιμητήριο του Ράμλεχ, στο Ισραήλ. Η φωτογραφία είναι από πρόσφατη επίσκεψη (Αύγουστος 2022) του υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπου Πετρίδη στο κοιμητήριο.

Τάφος Κυπρίου στρατιώτη του Κυπριακού Συντάγματος Αντώνη Σταυρινού (αιχμάλωτου πολέμου) στο κοινοπολιτειακό κοιμητήριο της Πράγας. Η ταφόπλακα είναι μια από τις ελάχιστες όπου έχει γραφεί το όνομα του στρατιώτη (από τα Κούκλια της Πάφου) και στα ελληνικά. Η φωτογραφία είναι από πρόσφατη επίσκεψη (Αύγουστος 2022) του υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπου Πετρίδη στο κοιμητήριο.

Τάφος Κυπρίου στρατιώτη του Κυπριακού Συντάγματος (αιχμάλωτου πολέμου) στο κοινοπολιτειακό κοιμητήριο της Πράγας. Το επίθετο του αιχμάλωτου, Κώστα Πέτρου Γαριβαλδινού, από το Παλαίκυθρο της επαρχίας Λευκωσίας, παραπέμπει πιθανότατα στην εθελοντική συμμετοχή του πατέρα ή του παππού του στρατιώτη στο σώμα των Ελλήνων Γαριβαλδινών των Βαλκανικών πολέμων. Η φωτογραφία είναι από πρόσφατη επίσκεψη (Αύγουστος 2022) του υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπου Πετρίδη στο κοιμητήριο.

4 thoughts on “Μέρα ανάμνησης, 2022

 1. Τιμή στους πεσόντες. Αναμιμνησκομεθα🇬🇷🇨🇾🇬🇷

  Sent from my iPad

  >

 2. Σας ευχαριστώ! Διαβάζω πάντα με ενδιαφέρον τα άρθρα σας -και χαίρομαι την
  ομορφιά της γραφής σας!
  Καλή Κυριακή, σας εύχομαι!

 3. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που παρατίθενται. Ευχαριστούμε

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s