Διάλεξη του Π. Παπαπολυβίου για τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό

Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022, στην Αίθουσα Διαλέξεων του Δημαρχείου Στροβόλου, στο πλαίσιο της Φωτογραφικής Έκθεσης «Περί Στροβόλου», ο Πέτρος Παπαπολυβίου θα μιλήσει με θέμα «Η ζωή και το έργο του του Στροβολιώτη Αρχιεπισκόπου Κυπριανού».

Περίληψη διάλεξης
Η διάλεξη παρουσιάζει σε αδρές γραμμές τη ζωή και το έργο του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, μιας από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της νεότερης ιστορίας της Κύπρου.
Ο Κυπριανός, γόνος του Στροβόλου, διατήρησε μέχρι το τέλος της ζωής του στενούς δεσμούς με τη γενέτειρά του, η οποία από την πλευρά της τον έχει τιμήσει με πολλούς τρόπους. Η περσινή επέτειος των 200 χρόνων από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και των ιουλιανών σφαγών στην Κύπρο αποτέλεσε ευκαιρία επαναξιολόγησης του ρόλου του Κυπριανού, και γενικότερα της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση. Υπό το πρίσμα των νέων στοιχείων που έφερε η πρόσφατη έρευνα θα επιχειρηθεί η παρουσίαση των σημαντικότερων σταθμών της ζωής του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και της πολύπλευρης προσφοράς του και η σκιαγράφηση της προσωπικότητάς του.

Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό έργο «Περί Στροβόλου», στο οποίο συνεργάστηκαν με τη Μαρίνα Βρυωνίδου η Παντελίτσα Παπαδοπούλου και Ανδρέας Χριστοφή, μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, βλέπε στη σελίδα Περί Στροβόλου, στο Facebook. Από την έρευνα προέκυψε και η έκθεση με παλιές φωτογραφίες από τον Στρόβολο που είναι ανοικτή αυτές τις ημέρες προς επίσκεψη στο Δημαρχείο Στροβόλου.

Κάτω, η ιστορική αφίσα για τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό που κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του 1920 από τον Ερασιτεχνικό Όμιλο «Αισχύλος» Στροβόλου

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s