Παρουσίαση του βιβλίου για τον Γιόζεφ Κιούνσλερ, Αθήνα 14 Ιουνίου 2022

Την Τρίτη 14 Ιουνίου 2022, στις 7.00 το βράδυ, το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ, στην Αθήνα (Σταδίου 24) και η Εκδοτική Belle Époque διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Μάνου Ανδρουλάκη  με τίτλο Κιούνσλερ: ο αρχιτέκτονας του ελληνικού και κυπριακού ποδοσφαίρου.

Οι ομιλίες θα έχουν ως κεντρικό θέμα τον «εξευρωπαϊσμό του ελληνικού και κυπριακού ποδοσφαίρου στον μεσοπόλεμο».

Θα μιλήσουν οι:

Μάνος Ανδρουλάκης, συγγραφέας του βιβλίου

Ηλίας Γιαννακάκης, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός, που έχει επιμεληθεί ορισμένα από τα κορυφαία αθλητικά ντοκιμαντέρ στη χώρα

Νίκος Σακκούλης, διερμηνέας και συνεργάτης εμβληματικών Ούγγρων προπονητών που εργάστηκαν στην Ελλάδα, όπως οι Φέρεντς Πούσκας και Μάρτον Μπούκοβι

Αλέξανδρος Κιτροέφ, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Haverford College των ΗΠΑ

Πέτρος Παπαπολυβίου, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Γιώργος Ροκίδης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού κατά τις δεκαετίες των ’60 και ’70, με σημαντική συνεισφορά στις επιτυχίες του Τριφυλλιού.

Συντονιστής θα είναι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Θάνος Σαρρής.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν σπουδαίες προσωπικότητες από το παρελθόν και το παρόν του ελληνικού αθλητισμού, καθώς και άνθρωποι που γνώριζαν εκ του σύνεγγυς τον Γιόζεφ Κιούνσλερ.

Κάθε παρευρισκόμενος θα παραλάβει αναμνηστικά δώρα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

Ο Γιόζεφ Κιούνσλερ (Βουδαπέστη, Μάρτιος 1897 – Λευκωσία, Δεκέμβριος 1977) ήρθε από την Ουγγαρία στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό μόλις στα 31 του χρόνια. Οδήγησε το «τριφύλλι» στο αξεπέραστο ιστορικό 8-2 επί του Ολυμπιακού και σε άλλες διακρίσεις, ενώ το κράτησε όρθιο όταν τα διοικητικά προβλήματα έγιναν δυσβάσταχτα. Ποτέ δεν λησμονήθηκε από τους παράγοντες της εποχής και τους παίκτες του για την προσφορά του. Είναι ο μακριοβιότερος προπονητής στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η συνεισφορά του στο κυπριακό ποδόσφαιρο, το οποίο επί της ουσίας στήθηκε χάρη σ’ εκείνον. Δούλεψε κυρίως στον ΑΠΟΕΛ, ενώ υπήρξε μια μυθική μορφή για το ελλαδικό και κυπριακό ποδόσφαιρο, καθώς διετέλεσε, την περίοδο που εργαζόταν στην Κύπρο και προπονητής στην Εθνική Ελλάδος. Στην Κύπρο είναι, μέχρι σήμερα, ο πλέον πολυνίκης προπονητής στην ιστορία του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Για το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του Μάνου Ανδρουλάκη θα επανέλθω, καθώς περιέχει πολλά άγνωστα στοιχεία για τον Ουγγροεβραίο προπονητή, την ιστορία του Παναθηναϊκού αλλά και την ιστορία της Κύπρου και των σχέσεών της με τη μητροπολιτική Ελλάδα. Είναι εκπληκτικό πόσες σχέσεις υπάρχουν μόνο σε αυτό το κεφάλαιο: Στην ιστορική οχτάρα (Ιούνιος 1930) ένας από τους πρωταγωνιστές του Παναθηναϊκού, που πέτυχε και δυο γκολ μάλιστα, ήταν ο Διομήδης Συμεωνίδης, ένας από τους κύριους ιδρυτές του ΑΠΟΕΛ το 1926 και ο πρώτος Κύπριος ποδοσφαιριστής που έπαιξε στην Εθνική Ελλάδος, ενώ στον ίδιο αγώνα έπαιξαν και ο Μίμης Πιερράκος, αργότερα παίκτης -προπονητής της Ανόρθωσης και ήρωας του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Στον Παναθηναϊκό την ίδια περίοδο έπαιζαν και ο Αργύρης Γαβαλάς, ένας από τους θεμελιωτές του ποδοσφαίρου στη Λεμεσό και ο Σπύρος Υποφάντης, που διετέλεσε και παίκτης – προπονητής του Άρη Λεμεσού.

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Μάνου Ανδρουλάκη

Και η πρόσκληση της εκδήλωσης

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s