Τα γεγονότα των επετείων 1821 και 1955 – Ο ρόλος του Τύπου

Επετειακή θα είναι η σημερινή (30 Μαρτίου 2021) εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος» καθώς συμπίπτει ημερολογιακά με δυο ιστορικά γεγονότα, όπου το πρώτο οδήγησε στην απελευθέρωση και την ίδρυση του ελληνικού κράτους και το δεύτερο στην απελευθέρωση και την ίδρυση του κυπριακού κράτους. Το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου με την ευκαιρία αυτή, φιλοξενεί τους πανεπιστημιακούς: Δημήτρη Μ. Κοντογεώργη, λέκτορα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλήμονα Μπαντιμαρούδη, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Πέτρο Παπαπολυβίου, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, οι οποίοι θα αναλύσουν από διάφορες οπτικές και θα συζητήσουν διεξοδικά τα γεγονότα που αφορούν τις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955.

Οι τρεις εισηγητές θα προσεγγίσουν διάφορες πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης και του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου. Ο Δ. Κοντογεώργης θα αναφερθεί στο ρόλο του ελληνικού Τύπου κατά την Ελληνική Επανάσταση, από την διάστασή του ως «κάστρου της ελευθερίας», αλλά και στη σημασία του ως φορέα φιλελεύθερων ιδεών, καθώς και στη συμβολή του ευρωπαϊκού Τύπου στη διάδοση των ιδεών του φιλελληνισμού, εντός και εκτός γεωγραφικών συνόρων και για την ίδια την πορεία του Ελληνισμού ως ιδέας. Από την πλευρά του, ο Φ. Μπαντιμαρούδης θα επικεντρωθεί κυρίως στον ρόλο των μέσων επικοινωνίας της εποχής για την Ελληνική Επανάσταση και θα αναλύσει το πώς είδε τότε ο Τύπος την επανάσταση και πώς την μετάφερε σε τοπικά ή διεθνή ακροατήρια και κανάλια επικοινωνίας. Τέλος, ο Π. Παπαπολυβίου θα αναφερθεί στο ιστορικό πλαίσιο των δύο επετείων με έμφαση στο πώς συνδέεται η Ελληνική Επανάσταση με τον Αγώνα της ΕΟΚΑ.

Στην εκπομπή «Λόγος και Αντίλογος», που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και θα μεταδίδεται ζωντανά από το ΡΙΚ (συχν. 97.2), την Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021, από τις 7:10 μ.μ. μέχρι τις 8:30 μ.μ. Η εκπομπή δίνει βήμα για ερωτήσεις, σχόλια και απόψεις από τους ακροατές με τηλεφωνική συμμετοχή στο τηλ. 22 89 33 10.

Πρωτοσέλιδο των “Ελληνικών Χρονικών” του Μεσολογγίου (φ. 7 Ιανουαρίου 1825)

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s