Ι. Κ. Χασιώτη, “Η γεωγραφική ένδεια στη διδασκαλία της Ιστορίας”

Στο πρόσφατο τεύχος (Φεβρουάριος 2020) του περιοδικού Τετράδια Μακεδονικής Ιστορίας και Πολιτισμού δημοσιεύεται το άρθρο του Ιωάννη Κ. Χασιώτη “Η γεωγραφική ένδεια στη διδασκαλία της Ιστορίας”. Ο συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ιστορικούς, με σπουδαίο συγγραφικό έργο και ιδιαίτερους δεσμούς και αγάπη και για την Κύπρο και την ιστορία της, καταγράφει καίριες (και πικρές) διαπιστώσεις για τη γνώση και τη διδακτική χρήση της γεωγραφίας στη διδασκαλία της Ιστορίας. Είναι ένα θέμα που μας ενδιαφέρει άμεσα, είτε διδάσκουμε Ιστορία σε κάποια από τις τρεις βαθμίδες της Εκπαίδευσης είτε, απλώς, δηλώνουμε φιλίστορες.

Ο Χασιώτης επιλέγει το άρθρο του ως εξής: “(…) καμιά τεχνολογική παρέμβαση, όσο ελκυστική κι αν είναι, δεν θα αποδώσει, αν δεν συνδυαστεί με μια διαχρονική και αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση: την καλή γνώση εκ μέρους του διδάσκοντα και των ιστορικών γεγονότων και φαινομένων, που ανέλαβε να διδάξει, αλλά και των γεωγραφικών παραγόντων που τα επηρέασαν.”

Είναι ένα άρθρο που αξίζει να διαβάσετε

Στη φωτογραφία, ο Ι. Κ. Χασιώτης, με τη διευθύντρια και συνεργάτες/τριες του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, εν μέσω φοιτητών και φοιτητριών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά την τελευταία εκδρομή τους στη Θεσσαλονίκη (Ιούνιος 2019)
Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s