ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2020…

Νέα πρωτοφανή επίθεση από θρασείς τραμπούκους φοιτητές του (!) δέχθηκε ο διαπρεπής ιστορικός, καθηγητής  Βασίλης Κ. Γούναρης, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, μέσα στον προαύλιο χώρο του Αριστοτέλειου και μέσα στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Τον εγκλώβισαν μέσα στο αυτοκίνητό του για 45 λεπτά βρίζοντάς τον και εξευτελίζοντάς τον, και όταν κατάφερε με τη βοήθεια συναδέλφων του που έσπευσαν να τον βοηθήσουν να μπει στη Σχολή, προπηλακίστηκε ξανά. Αιτία; Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ως πρόεδρος του Τμήματος για την αναμόρφωση του προγράμματος Σπουδών…

Κάποιοι από τα καλόπαιδα που επιτέθηκαν στον καθηγητή τους αυτοχαρακτηρίζονται στη σύγχρονη Ελλάδα «αριστεριστές». Η δράση τους προσβάλλει την ελεύθερη έκφραση και την ακαδημαϊκή ελευθερία. Παρότι αποτελούν μια από τις πιο γκρίζες αποχρώσεις του φασισμού στα σημερινά ελληνικά πανεπιστήμια, ως «αριστεριστές» απολαμβάνουν, ακόμη, την ανοχή και την προστασία τμήματος της πανεπιστημιακής κοινότητας και της νεοελληνικής κοινωνίας ως …«ιδεολογικά συγγενείς». Παρότι ο συγγενέστερος χώρος αυτών των καλόπαιδων είναι οι χρυσαυγίτες. Ή, αφού μιλάμε για ιστορία, αντιγράφουν τις πρακτικές των ταγμάτων εφόδου και των τριεψελιτών της μεσοπολεμικής Θεσσαλονίκης…. Είναι μια εικόνα που μας εξευτελίζει όλους, και όχι μόνο όσους είχαμε την τύχη να σπουδάσουμε στο ΑΠΘ και να το πονάμε.

Ευχόμαστε στον συνάδελφο και φίλο Βασίλη Γούναρη να βρίσκει πάντα τη δύναμη για να υπερασπίζεται τις απόψεις του. Και αντοχές.

Παραθέτουμε, ως μια σημαντική πηγή για τη σύγχρονη ιστορία του ΑΠΘ το κείμενο του συναδέλφου, όπου περιγράφει την επίθεση που δέχτηκε. Χτες το πρωί, 6 Μαρτίου 2020.

«Με είχαν προειδοποιήσει πως «θα έρθει η σειρά μου» και σας το είχα πει. Με κράτησαν «όμηρο», όπως άκουσα να λένε, 45 λεπτά μέσα στο αυτοκίνητό μου, ακουμπισμένοι πάνω, ώστε να μην μπορώ να ξεκινήσω. Τρία τέταρτα προσβολών, ενώ με έβγαζαν φωτογραφίες και τραβούσαν video το θηρίο που είχαν στο κλουβί. Με απεγκλώβισαν συνάδελφοι, ενώ πίεση και παλμοί ήταν στα ύψη. Ακολούθησε δεύτερη σκηνή προπηλακισμών στη Σχολή «Παραιτήσου από Πρόεδρος! Δεν θα ξανακάνεις μάθημα!» Ο λόγος της στοχοποίησής μου είναι ότι έχω δρομολογήσει την αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών. Καμία ενημέρωση ή εξήγηση δεν στάθηκε ικανή να τους πείσει ότι τα προγράμματα σπουδών δεν αλλάζουν για να «καταστρέψουν το μέλλον τους»… Προσπαθώ να μη βγάζω άχνα στις περιπτώσεις, αλλά μέσα μου βράζω. Eνα τμήμα δεν μπορεί να συνεδριάσει και ο αιρετός πρόεδρός υφίσταται σωματική και ψυχολογική βία εκτός κάθε ορίου, ενώ το πανεπιστήμιο παρακολουθεί αμήχανο και αδύναμο να αντιδράσει, όταν μειοψηφίες χρησιμοποιούν τη βία για να επιβάλουν τις απόψεις τους. Ευχαριστώ θερμά όσους συναδέλφους μου έσπευσαν δυο φορές σε βοήθειά μου. Μάλλον πρέπει να ζητήσω επίδομα ανθυγιεινής εργασίας…»

Στη φωτογραφία (Σεπτέμβριος  2019), ο Βασίλης Κ. Γούναρης στο βήμα, στο μεγάλο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, καλωσορίζει τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές του, των ετών 1979-1983, στη συνάντηση για τα 40 χρόνια από την εισδοχή τους στο Πανεπιστήμιο. Στην έδρα, οι καθηγητές μας Ν. Αυγελής, Κ. Τσαντσάνογλου και Ι. Κ. Χασιώτης

ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμ.Ιστορίας Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Βασίλειος Γούναρης

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s