Ανακοίνωση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου για τον θάνατο του καθηγητή Κ Δ Σβολόπουλου

Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Δ. Σβολόπουλου, που αποτελεί μεγάλη απώλεια για την ελληνική ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα και ειδικότερα για τη σύγχρονη ελληνική ιστοριογραφία.

Ο Κωνσταντίνος Σβολόπουλος (1938-2019), υπήρξε διαπρεπής πανεπιστημιακός δάσκαλος, με μακρά θητεία στις πανεπιστημιακές έδρες, πρώτα στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατόπιν (και κυρίως), στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ιστορικούς της σύγχρονης Ελλάδας, και το πλούσιο έργο του καλύπτει ποικίλες πτυχές και τομείς της ιστορίας  του Νεότερου Ελληνισμού των τελευταίων δύο αιώνων. Στην εργογραφία του, που περιλαμβάνει μελέτες για την ελληνική και ευρωπαϊκή διπλωματική και πολιτική ιστορία, κεντρική θέση έχουν τα βιβλία και τα άρθρα του για την ελληνική εξωτερική πολιτική κατά τον 20ό αιώνα, με επιμέρους πτυχές την εξωτερική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, την απόφαση για την επέκταση της ελληνικής κυριαρχίας στη Μικρά Ασία, τις μελέτες του για το κυπριακό και δωδεκανησιακό ζήτημα, κ.ά. Παράλληλα, υπηρέτησε, κατέχοντας  υψηλές θέσεις, το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, στη Θεσσαλονίκη και την Ακαδημία Αθηνών, ενώ υπήρξε εκ των ιδρυτών και πρώτος διευθυντής του ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Διατηρούσε στενούς δεσμούς με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ειδικότερα με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, το οποίο στήριξε από την ίδρυσή του και δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής. Συμμετείχε σε επιστημονικά μας συνέδρια ως συνδιοργανωτής ή ως επίσημος προσκεκλημένος και αρκετά από τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματός μας τον είχαν δάσκαλο ή επιστημονικό μέντορα και συνεργάτη. Το κόστος της απώλειάς του, επομένως, είναι και για το Τμήμα μας βαρύ. Γενικότερα, η Κύπρος κατείχε ιδιαίτερη θέση στο επιστημονικό του έργο, αφού ήταν από τους πρώτους Έλληνες ιστορικούς που μελέτησαν το σύγχρονο Κυπριακό ζήτημα και ανέδειξε μαθητές που ασχολήθηκαν επισταμένα και συστηματικά με τη νεότερη και σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Και ως άνθρωπος αγαπούσε βαθιά την Κύπρο, όπου είχε πολλούς φίλους και έχαιρε ευρείας εκτίμησης, και αγωνιούσε για το μέλλον και την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού.

Τα μέλη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στη σύζυγο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Δ. Σβολόπουλου, κυρία Κατερίνα Χέλμη. Επίσης συλλυπούνται τους πολυπληθείς μαθητές του, καθώς και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ακαδημία Αθηνών των οποίων ο εκλιπών υπήρξε πρόεδρος.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Λευκωσία, 14 Αυγούστου 2019

 

Advertisement

Σχολιάστε..

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s